INRIKES. Föräldrarna till Ebba Åkerlund – som dog i Rakhmat Akilovs terrorattack på Drottninggatan – framför nu hård kritik mot staten med tanke på dotterns död. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver mamman i en kommentar medan pappan överväger att stämma svenska staten eftersom Akilov egentligen skulle ha utvisats ut landet.

11-åriga Ebba Åkerlund var på väg hem när rasfrämlingen Rakhmat Akilov dödade henne med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.

Bland de fem offer som dödades i samband med terroristen och rasfrämlingen Rakhmat Akilovs lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm i april förra året har 11-åriga Ebba Åkerlund blivit överlägset mest uppmärksammad.

I samband med att Akilov nyligen dömdes till livstids fängelse för dådet av Stockholms tingsrätt tilldömdes även anhöriga till hans offer skadestånd. Men nu framför Ebbas föräldrar Jeanette och Stefan skarp kritik mot staten – både vad gäller skadestånden men även vad gäller dotterns död i allmänhet.

De anhöriga hade begärt 300 000 kronor var i skadestånd, men fick nöja sig med mellan 20 000 och 185 000 kronor. Ebbas föräldrar fick i slutändan 60 000 kronor vardera. Detta kan jämföras med de som var nära att bli påkörda av Aklilov, men klarade sig, som får 125 000 kronor var.

I en kommentar till SVT skriver Jeanette att hon inte missunnar dem sina skadestånd, men frågar sig samtidigt om inte hennes lidande åtminstone är likvärdigt med deras. Detta med tanke på att hon aldrig mer får träffa sin dotter. ”Det känns oerhört kränkande och jag förstår inte att man får behandla efterlevande så vårdslöst”, skriver hon.

Jeanette framför också skarp kritik mot svenska staten, som hon menar har misslyckats fatalt med att beskydda sina medborgare. ”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver hon.

Pappan: ”Staten bär ansvaret”
Redan i januari meddelade Ebba Åkerlunds far Stefan – via sin advokat Thomas Bodström – att han var mer intresserad av att ställa staten till svars för dotterns död än Akilov själv.

— Om vi får en grund för en stämning så kommer vi stämma staten vid en domstol och göra samhället ansvariga för det här. Sen blir det i så fall en rättegång efter det, meddelade då Thomas Bodström.

Förutom att han delar mammans kritik mot skadeståndet, vilket han kallar för ”ett stort skämt”, så återupprepar Stefan nu sin hållning att staten bär huvudansvaret för vad som skedde på Drottninggatan. Enligt SVT trycker Stefan på det faktum att Akilov hade ett utvisningsbeslut på sig som aldrig verkställdes.

Till SVT låter han hälsa att han för samtal med de andra anhöriga till offren på Drottninggatan angående huruvida man ska överklagan frågan om skadestånd samt myndigheternas ansvar.

— Vi diskuterar det med andra drabbade. Så får vi se hur de ställer sig om det blir en grupptalan, säger han.

Källa:
Ebba Åkerlunds mamma: ”Kommer få leva resten av mitt liv utan Ebba”
Miste syskon i terrordådet – får 60 000 kronor i skadestånd
Hans 11-åriga dotter dog i dådet – nu vill pappan stämma staten för terrorattacken


  • Publicerad:
    2018-06-10 08:00