BROTT. FN-experten och den före detta miljöpartisten Zaida Catalán har efter att ha varit försvunnen i två veckor hittats mördad i Kongo-Kinshasa.

Zaida Catalán.

För två veckor sedan kidnappades FN-experten och juristen Zaida Catalán tillsammans med bland annat sin amerikanske kollega Michael Sharp i Kasi-regionen i Kongo-Kinshasa. Catalán var på plats i regionen på uppdrag av FN för att utröna ifall kongolesiska soldater begår krigsförbrytelser i området.

Enligt uppgifter ska hennes delegation ha färdats på mopedtaxi när de stoppades på en bro vid Mojofloden och har alltså sedan dess varit försvunna.

I måndags hittades dock delegationens kroppar, inklusive Cataláns, av kongolesiska myndigheter i utkanten av staden Kananga och under natten till onsdagen bekräftade även FN och svenska Utrikesdepartementet (UD) att Catalán var bland de döda.

I ett uttalande säger statsminister Stefan Löfven att han är ”bestört” över beskedet att Catalán mördades i Kongo medan hon arbetade för att ”stärka freden i landet” och kräver nu att FN och kongolesiska myndigheter utreder händelsen och ställer ansvariga till svars.

Enligt uppgift har även Nationella operativa avdelningen (NOA) inom den svenska polisen inlett en förundersökning angående mordet på Catalán.

Zaida Catalán föddes i Stockholm men växte upp i Småland med en svensk mor och en chilensk far, som kom till Sverige som politisk ”flykting” 1975. Innan hon blev FN-expert var hon språkrör för Grön Ungdom tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin i början av 00-talet. Hon kandiderat även till EU-parlamentet för Miljöpartiet 2009, men lyckades inte få nog med personröster för att ta en plats i parlamentet. Hon satt även som ledamot för partiet i Stockholms stads kommunfullmäktige under mandatperioden 2006 – 2010 och arbetade även under en tid som jurist för Miljöpartiets riksdagskansli.

Källor:
Zaida Catalán, 36, dödad på FN-uppdrag
Zaida Catalán (Wikipedia)
Uttalande av statsminister Stefan Löfven
Svensk polis utreder mordet på Zaida Catalán


  • Publicerad:
    2017-03-29 16:20