DEKADENS. Under årets homoparad i Skellefteå var kommunens moderata oppositionsråd Andreas Löwenhöök huvudtalare. En gång i tiden var han dock ”ceremonimästare” i en ärkekonservativ organisation för ungmoderater i stark opposition mot moderpartiets nyliberala agenda.

Under dagen höll moderaten Andreas Löwenhöök (till höger) tal för homolobbyns räkning i Skellefteå. Skärmdump från norran.se.

Under dagen avslutades ”Pride week” i Skellefteå, där man bland annat haft propagandapjäser för förskolebarn och föreläsningar om “heteronorm i förskolan”. Detta skedde genom en ”Prideparad” genom Skellefteå som följdes av att hockeylaget Skellefteå AIK spelade match mot Djurgården iklädda särskilda ”regnbågströjor” medan ishockeyhallens tak pryddes med RFSL-flaggor.

Huvudtalare under Prideparaden var det moderata oppositionsrådet Andreas Löwenhöök som under senare år gjort sig ett namn som en förkämpe för homolobbyns agenda. Även om talet i sig inte innehöll något spektakulärt, förutom de sedvanliga flosklerna om ”öppenhet” och ”kunskaper” samt löften om att lära upp kommunanställda i RFSL:s ideologiska agenda och ge ”HBTQ-diplom” till verksamheter och skolor som agerar i enlighet med den mäktiga homolobbyns vilja, så är Löwenhööks brokiga och ”mörkblåa” historia desto intressantare.

Löwenhöök på ett ”normkritiskt” foto som togs i samband med en kampanj av ”Genusfotografen”. Skärmdump från portal.skelleftea.se

Löwenhööks engagemang har nämligen inte alltid legat i ” homosexuellas, bisexuellas och transpersoners situation i Skellefteå”. Som ungmoderat i mitten av 00-talet var han i egenskap av ”ceremonimästare” med i ledningen för organisationen Mörkblått Värn. Det var också i samband med detta som han bytte namn från Fransson till Löwenhöök. Av vilken anledning han bytte namn och vilka slags ceremonier han presiderade över är dock oklart.

Löwenhöök var en gång i tiden en ”ceremonimästare” som tyckte att ”etik/moral” var viktigt.

Organisationen bestod av en grupp punschpatriotiska och rebelliska ungmoderater som var i opposition mot moderpartiet då de ”tröttnat på radikalliberalerna som klankar ner på oss konservativa för att vi inte ställer upp på deras nästintill anarkistiska dröm”.

Gruppen leddes av Dag Elfström, som på den tiden gjorde sig känd för att posta bilder på sig själv iklädd tweedkostym, gärna rökandes pipa, samtidigt som han skrev texter där han ondgjorde sig över allt från försvarets nedrustning till attacker på monarkin och samhällets moraliska förfall.

Förutom att lägga upp idolbilder på sig själva och blogga om samhällets moraliska förfall gillade Mörkblått Värn att dinera hos diverse grevar och baroner.

Elfström och många av de andra inom Mörkblått Värn kom sedermera att bli så utmobbade av nyliberalerna inom Moderata Ungdomsförbund (MUF) att de flydde över till Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) och blev där en viktig del av den konservativa fraktion som tog makten över ungdomsförbundet från de frikyrkliga liberalerna genom ledare som Charlie Weimers och Sara Skyttedal.

Löwenhöök kom dock att göra en lite annorlunda resa. Från att komma med kontroversiella uttalanden som retade upp MUF:s sexualliberaler, såsom att plädera för en återgång till 1938 års abortlagstiftning, valde han att istället satsa på en karriär som moderat lokalpolitiker i Skellefteå.

Redan 2006 blev han vice ordförande för Moderaternas Västerbottensdistrikt och 2010 blev han Moderaternas gruppledare i Skellefteås kommunfullmäktige samt vice oppositionsråd i Skellefteå och vice ordförande i landstingets nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet.

LÄS OCKSÅ: ”Nordiska motståndsrörelsen – den sista utposten i kampen mot homolobbyn”

Som Moderaternas starke man i Skellefteå har han utmärkt sig som en ”modern” moderat med allt vad det innebär. Förutom att med jämna mellanrum agera språkrör för homolobbyn och deras folkfientliga idéer ledde han 2013 en ”översyn” av Moderaterna i Skellefteås jämställdhetspolitik och skrev i en debattartikel att han numera var för fri abort och socialliberala reformer och inskränkningar i familjelivet såsom ”pappamånader”.

Löwenhöök bloggar även hos den folkfientliga lokaltidningen Norran, som gjort sig kända för en ovanligt oetisk och lögnaktig ”granskning” av Nordiska motståndsrörelsen, där man bland annat erbjöd en lokal medlem i Motståndsrörelsen att slippa namn- och bildpublicering ifall han förrådde sina organisationskamrater och gav dem en lista på medlemmar som de ännu inte hade lyckats ”kartlägga”. Trots att ”granskningen” skedde för flera månader sedan och trots att den var så impopulär bland deras läsare att de fick stänga av kommentarsfältet till artiklarna och radera dem från sin Facebooksida så skryter de fortfarande om den och har den alltjämt på hemsidans löpsedel.

Några av Löwenhööks vänner inom den lokala lögnpressen: Samtliga inblandade folkförrädare från Norran och Västerbottens-Kuriren som ljög och hetsade mot Motståndsrörelsen under förra hösten.

På sin ”Norran-blogg” skryter Löwenhöök om hur Moderaterna ”lyfter HBTQ-frågor i Skellefteå” genom att bland annat lobba för ”HBTQ-certifieringar” av kommunala verksamheter.

Vidare jublar han även över att kommunens socialdemokratiske kommunalråd Lorents Burman frias från korruptionsanklagelser. Bakgrunden var då att Stadshotellet i Skellefteå bytt ägare samtidigt som Porsche skulle lansera en ny bilmodell på hotellet, något som förstås krävde en hel del alkohol. Det sedvanliga byråkratiska tillvägagångssättet för att bevilja utskänkningstillstånd till den nye ägaren tog dock för lång tid och Burman ansåg tydligen att Porsche omöjligen kunde lansera sin bil utan att samtidigt få dricka alkohol och gav helt enkelt sig själv mandat att kringgå reglerna och bevilja tillståndet själv.

Löwenhöök skriver på bloggen att han förmodligen hade agerat på samma sätt som Burman om han vore i samma situation. Det erkännandet säger förstås en hel om moderaten som en gång i tiden förde en (om än fruktlös och missriktad) kamp för att hans parti skulle ge upp nyliberala galenskaper till förmån för traditionella värderingar, men som sålde ut sig och ställde sig in hos mäktiga krafter för att kunna göra karriär.

Källor:
Mörkblått Värn (web archive)
Andreas Löwenhöök (Wikipedia)
Lorents Burman åtalas för tjänstefel
Andreas Löwenhööks blogg


  • Publicerad:
    2017-02-18 22:40