SVERIGE. SDU-toppen William Hahne förstår rasfrågan och menar att olika folkgrupper har olika egenskaper. Detta säger en före detta distriktsordförande inom SDU som reagerade på ”ras-snacket”.

Före detta SDU-ordföranden för Södermanland, Axel Heder, säger till Nyheter Idag att de bägge SDU-topparna Gustaf Kasselstrand och William Hahne, som väntas bli utsparkade ur moderpartiet för ”rasism”, tidigare försvarat uttalanden om ras inom SDU.

I samband med en fest 2014 ska en SDU-medlem ha argumenterat för att “mörkhyade människor genetiskt är mindre intelligenta än nordbor”. Axel Heder angav personen till förbundsordförande Gustaf Kasselstrand redan samma kväll, men fick inget gehör.

– Jag berättade det för honom. Det var inget han tyckte var något att bry sig om i dagsläget. Vi blev irriterade på varandra och till slut bad han mig att gå därifrån, säger Heder till Nyheter Idag.

Men Heder gav inte upp utan diskuterade saken också med William Hahne, som ska ha svarat att det inte var något konstigt i uttalandet. Hahne kom själv med exempel på rasskillnader mellan folkgrupper.

– Till exempel är kenyaner bättre långdistanslöpare än nordbor och att asiater är duktigare på matematik än nordbor. Det är de exempel jag kommer ihåg, säger Heder.

Istället ska Kasselstrand och Hahne ha blivit irriterade på Heder när han för en tredje gång ville prata om ”ras-snacket som hade uttryckts där nere”. Heder fick aldrig sin vilja igenom och varken SDU-medlemmen eller Hahne, som försvarat medlemmens uttalanden, anmäldes till medlemsutskottet. Heder avgick från sina uppdrag i mars i år och en av orsakerna ska ha varit att SDU-toppen försvarat skillnader mellan raser.

Källa:
Fd. SDU-ordförande: “Hahne tycker att olika etniciteter har säregna fysiska egenskaper”


  • Publicerad:
    2015-04-09 10:00