FÖREDRAG. Motståndsrörelsens tredje näste anordnade middag och föredrag om en av den svenska historiens största hjältar: Lejonet från Norden!

Lördag eftermiddag den 2 november bjöd Motståndsrörelsens tredje näste in till föredrag i norra Skåne. På grund av att flera personer tyvärr lämnade återbud samma dag med anledning av sjukdom stannade deltagarantalet på strax över trettio personer. Besökarna var av blandad skara, trogna aktivister och nytillkomna sympatisörer, små barn och pensionärer, studenter och en person med topposition inom näringslivet.

Dagen inleddes efter samling med ett kortare välkomnande av nästeschef Simon Lindberg. Lindberg berättade även lite om situationen i Grekland och utlyste en tyst minut för de bägge patrioter som kallblodigt mördades av maskerade gärningsmän vid Gyllene grynings högkvarter dagen innan.

20131102_föredragskåne2

Efter detta serverades en lyxig middag som omsorgsfullt beretts av kökslaget. Rådjursskav med hembakade pitabröd, sallad och dressing stod på menyn. Middagen åts med stor aptit av både stora och små.

20131102_föredragskåne3

När alla var mätta och belåtna, disk plockats undan och stolar ställts i ordning, presenterades dagens föredragshållare Mikael Andersson som skulle prata om Lejonet från Norden, Löwe aus mitternacht, Gustav II Adolf, med anledning av hans nära stundande dödsdag den 6/11.

20131102_föredragskåne6

Andersson är en van föredragshållare som lugnt och metodiskt varvar historisk fakta som årtal och platser med dikter, citat från artiklar i olika tidningar och böcker samt egna tankar och funderingar. En bild målades upp av Gustav II Adolf som en av de riktigt stora svenska ledarna och som en kung av folket som alltid gick i främsta ledet. Gustav II Adolf förde ett försvarskrig för protestantismen gentemot den väldiga universella katolicismen. Föredragshållaren menar att det hela handlade om så mycket mer än religion, det trettioåriga kriget handlade om en kamp mellan den germanske anden och främmande krafter. Han menade att om inte Gustav II Adolf tagit den strid han gjorde kanske vi hade varit katoliker i hela norra Europa idag, haft en helt annan kultur och kanske till och med pratat ett annat språk.

Svenskarna lyckades trots numerära underlägen att vinna stora slag mot väldiga katolska härar. Det fanns även en inre fiende i Sverige som önskade kungens fall. Dessa judar och de valloner vid de uppländska bruken, däribland De Geer, jublade när Gustav II Adolf led martyrdöden. Vallonernas landsman var den katolske fältherren Tilly.

Efter att Gustav II Adolf stupat i dimman vid slaget i Lützen år 1632 sörjde stora delar av de nordeuropeiska folken. Svenskar, danskar, finnar, norrmän, tyskar, estländare med flera, hade sett kungen som den store ledaren för deras gemensamma intressen och enligt berättelsen grät vuxna karlar helt öppet efter beskedet om ledarens bortgång.

20131102_föredragskåne5

Ända fram till mitten av 1900-talet firades den 6 november högtidligt i flera länder. Så sent som på trettiotalet gick hundratusentals svenskar i fackeltåg för att hedra den store krigarkungen. I nationalsocialisternas Tyskland hedrades Gustav II Adolf med pompa och ståt där hakkorsfanan bars sida vid sida med den svenska flaggan och Sveriges nationalsång sjöngs tillsammans med Die fahne hoch och Deutschland über alles.

Mikael Andersson avslutade föredraget med att påminna åhörarna om att det är samma blod som flyter i våra ådror idag som flöt i Gustav II Adolf och dennes soldater, i karolinerna och i vikingarna. Han manade till kamp i deras anda i en tid som denna när åter universella krafter hotar vår suveränitet, frihet, överlevnad och vår germanska ande.

front

En frågestund hölls där det nästlades vidare i släkten De Geers inflytande, judarnas roll i katolicismen, Bernadottes övertagande av tronen i Sverige och Motståndsrörelsens kamp idag. Efter en kopp kaffe skiljdes deltagarna åt med förhoppningen av att snart ses igen!


  • Publicerad:
    2013-11-05 09:04