KULTUR Ett drygt hundraårigt liv och ett närmare sjuttioårigt författarskap avslutades på tisdagen, när den jämtländske skriftställaren och kulturpersonligheten gick ur tiden.

Författaren Carl-Göran Ekerwald avled i tisdags vid en ålder av 101 år, tillkännagav hans familj under torsdagen. Ekerwald, som föddes i Östersund 1923 och debuterade 1959 med romanen Elden och fågelungen, förblev efter sitt genombrott litterärt produktiv resten av sitt liv med i genomsnitt en titel om året.

— Han var en av de största essäisterna vi har haft i Sverige, kommenterar författaren och professorn i religionsvetenskap Simon Sorgenfrei i Dagens Nyheter.

Redan 2002 inledde Ekerwald med ”Skogvaktarns pojke” det stora självbiografiska projekt, som han först 21 år senare 2023 satte punkt för med ”Fördelen med att bli gammal”.

Förutom för sitt eget författarskap hyllas Ekerwald idag stort för sin roll som förmedlare och översättare av persisk världslitteratur i allmänhet (som i ”Persiska antologin” från 1976) samt av tolvhundratals-mystikern Jalal al-din Rumis poesi i synnerhet (som i ”Vreden och begäret. Introduktion till Rumi” från 2016).

Två väldigt olika uttolkare

Rumis dikter har översatts till svenska av två personligheter, som beskrivits – och beskrivit sig själva – som varandras motsatser i flera avseenden. Den flerfaldigt brottsdömde friherren Eric Hermelin (1860-1944), som tillbringade huvuddelen av sitt produktiva liv i två av ett stort släktarv bekostade lyxrum på Sankt Lars mentalsjukhus (före 1931 kallat Lunds Hospital), utvecklades till en uttalad filosemit och betraktade sig själv som en kosmopolit.

Den andre produktive Rumi-översättaren Carl-Göran Ekerwald delade med Hermelin ett intresse för existentiella frågor, men i jämtlänningens fall genomsyrades sådana resonemang ofta av hängivenhet till hembygden. I en intervju för SVT från 2021 i sitt hem sammanfattar Ekerwald sin livsgärning i termer av kärlek till landskapet Jämtland, dess folk och språk. Den patriotiske författaren förklarar sig givet sin höga ålder redo att nu – denna gång med mer än sin blotta fantasi – undersöka dess verklighet på ”den andra sidan”.

Vid sidan av sin roll som författare och översättare tjänstgjorde Carl-Göran Ekerwald som rektor och lärare. 1986 blev han filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet. Under sina aktiva år mottog han en rad priser och andra utmärkelser, som till exempel Lotten von Kraemers pris och Östersunds Kulturpris.