RYMDEN. Så att även eventuella utomjordiska besökare på månen ska få höra om den judiska mytologin om ”förintelsen” har Israel beslutat att skicka en rymdkapsel till himlakroppen, innehållandes bland annat en så kallad överlevares berättelser.

”Om detta må ni berätta… även på månen”.

Nyligen deklarerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han vill bygga ett judiskt rymdimperium. Men redan nu kommer den judiska staten att försöka skicka en kapsel till rymden, packad med diskar innehållandes bland annat den israeliska nationalsången, bibeln, barnteckningar, ett meddelande från landets tidigare president Shimon Peres – och framförallt en judisk ”överlevares” berättelse från den så kallade förintelsen.

— Idag stoppar vi alla dessa drömmar i rymdskeppet, som att man skulle ta ett meddelande och stoppa in det i Klagomuren, kommenterade Yonatan Winetraub, som är en av ingenjörerna bakom projektet.

Kapseln har fått namnet Beresheet, vilket är det hebreiska ordet för ”skapelsen”, och kommer att skickas upp tillsammans med satelliter på en SpaceX Falcon 9-raket strax efter årsskiftet.

— Den israeliska allmänheten valde namnet Beresheet. Det uttrycker hoppet om en början av en ny era i den israeliska rymdindustrin, berättar Ido Anteby, som är chef för projektet, till Times of Israel.

Anteby berättar att han för några månader sedan träffade en jude vars far påstod sig vara en så kallade överlevare.

— När han fick höra om detta inspirerande uppdrag bad han mig att placera en berättelse som hans far skrivit på en av diskarna, berättar Anteby.

Enligt planen kommer ”förintelse”-myten att nå månen någon gång under nästa år.

— Detta är en väldigt känslomässig tid. Vi vet inte hur länge rymdkapseln kommer att vara kvar på månen. Det är mycket möjligt att framtida generationer kommer att hitta den här informationen och vilja lära sig mer om denna historiska stund.

Källa:
Israeli moon-bound craft to carry Holocaust survivor story, and best of humanity


  • Publicerad:
    2018-12-29 11:30