Alex Kurzem, bosatt i Australien, är en av många judar som har gjort en hacka på att sälja förintelsen. Hans ’The Mascot’ (som skrevs av hans son) har blivit både en bästsäljare bok och en prisvinnande dokumentär.

Alex Kurzems har hävdat att han bevittnade en massaker på sin mor, syster och bror i den vitryska byn Koidanov som en femårig pojke 1941. Han hävdar också att han adopterades av en lettisk fångvakt, som tyckte synd om honom, att han fick ett nytt namn (Uldis Kurzemnieks) och att han blev SS’ maskot. Iklädd SS-utstyrsel porträtterades han i en nationalsocialistisk propagandafilm som ”Rikets yngste nationalsocialist”.

Men hela historien har blivit ifrågasatt. Det var när ’60 minutes’ uppmärksammade ’The Mascot’ 2009 som det väckte misstankar hos professorn Dr. Barry Resnick. ”Efter att ha sett sändningen och läst boken hade jag allvarliga tvivel”, berättade Dr. Resnick.

Resnick har de senaste tre åren arbetat tillsammans med DNA-specialisten Dr. Colleen Fitzpatrick som varit delaktig i att avslöja två förintelsebluffar – ’Surviving with Wolves’ av Misha Defonseca och ’Angel at the Fence’ av Herman Rosenblat. De två ifrågasätter nu bland annat Kurzems uppgifter att han föddes som Ilya Galperin och var son till en Solomon Galperin, en ”förintelseöverlevare” som levde vidare till 1975. De båda amerikanerna anser nu att det är upp till Kurzem att bevisa att historien är sann. Fitzptrick har föreslagit till Kurzem att han ska genomföra ett DNA-test för att visa att han är släkt med sin påstådde halvbror, Erik Galperin, i Minsk. Alex Kurzem har dock vägrat detta. Förra året uttalade dock Kurzem till Melbourne Sun att han är villig att ta testet, men bara om han får 100 000 dollar.

The Mascot blev en internationell bästsäljare och har översatts till 13 språk. BBC har beskrivit den som ”en av de mest fantastiska berättelserna från andra världskriget” och New York Times har kallat den för ”trollbindande”.

Australian man’s Holocaust story labelled a ‘lie’

Holocaust survivor in Australia faces questions of authenticity


  • Publicerad:
    2012-09-30 19:38