ARKEOLOGI. Ett nytt fynd av malt som använts för att brygga öl under järnåldern omkullkastar tidigare teorier om att Nordens folk lärde sig att brygga öl av kristna munkar,

Vikingar drack inte endast mjöd i sina horn. Enligt nya fynd kände nordborna redan under järnåldern till hur man tillverkar öl.

I utgrävningar omkring skånska Uppåkra utanför Lund har forskare funnit malt avsedd för öltillverkning. Forskarna menar att den stora mängden malt tyder på en omfattande tillverkning av öl, som troligtvis användes för handel och för högtidsfiranden.

— Vi har grävt ut en lågtemperaturugn och analyserat vegetabiliskt material som har förkolnats. Där hittade vi stora mängder av skalkorn med groddar. Det tyder på att ugnen använts för att framställa malt för att producera öl, säger en forskare vid Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet, till SVT.

Tidigare har man trott att kunskapen om att brygga öl kom till Norden via kristna munkar på 1000-talet. Men de nya fynden bevisar att man kände till processen att tillverka öl minst 500 år tidigare.

Källa:
Skånskt öl spårat till järnåldern


  • Publicerad:
    2018-07-23 18:30