SVERIGE. Försäkringskassan fortsätter försöka tvinga fram ”jämlik” föräldraledighet. Man vill inte låta mammor och pappor bestämma själva vad som är bäst för deras familjer och barn utan hävdar istället att pappan måste vara hemma för att inte få en ”dålig relation” till barnen.

mother-and-child

Försäkringskassan anser att mammor ska ”göra karriär” istället för att ha huvudansvaret för familjens barn.

Enligt Försäkringskassan är det negativt att många svenska familjer fortfarande låter mamman vara hemma med barnet den första tiden av barnets liv samt att det fortsatt är så att 75 procent av föräldraledigheten tas ut av mammor. Varför endast 75 procent av föräldraförsäkringen tas ut av mammorna kan förklaras av att Försäkringskassan tvingar alla pappor att ta ut minst 90 föräldradagar vilka öronmärkts till en förälder och därmed inte får skrivas över på den andra.

Man hävdar från Försäkringskassans håll att barnen får en ”dålig relation” till pappan om denne överlåter det största ansvaret för familjens barn till mamman. Det har gjorts en undersökning som visar att bara en av tio barn ringer sin pappa om något hänt, vilket man menar beror på att mammorna är hemma för mycket med sina barn.

Enligt Pia Risholm Mothander som är docent i utvecklingspsykologi är dock Försäkringskassans egna undersökning och deras tolkning av densamma mycket förenklad. Hon menar istället att det är vad man gör med sina barn och inte hur mycket tid pappan spenderar hemma som avgör vilken relation som utvecklas mellan pappa och barn.

— Det viktiga är att uppmuntra föräldrar att vara engagerade i barnets liv, säger Risholm Mothander.

Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan, hävdar dock att det enda sättet för pappor att få en nära och bra relation till sina barn är att de ska vara föräldralediga så tidigt som möjligt i bebisens liv.

—  Vi ser indikationer på en bättre relation med mamma än pappa. Vill man ha en lika bra relation till sina barn är det bra att grundlägga det så tidigt som möjligt i föräldraledigheten, så har man störst chans längre fram, säger Löfgren.

Utöver att barn som är hemma och tas omhand av sin mamma skulle få en ”dålig relation” till sina pappor framhåller också Försäkringskassan vikten av att mammorna ska ”göra karriär” vilket enligt dem är det bästa för både samhället och ekonomin. Försäkringskassan har i uppdrag av regeringen att verka för ett ”jämlikt” uttag av föräldraförsäkringen.

Källa:
Många ratar pappa när det krisar


  • Publicerad:
    2016-10-26 11:10