PALESTINA. Den 11 november 2004 avled Palestinas dåvarande president, Yassir Arafat, efter en tids sjukdom. Efter Arafats död har det hävdats att han avlidit av allt ifrån stroke till AIDS.

President Yassir Arafat.

President Yassir Arafat

Nu, knappt nio år efter Yassir Arafats död, kan schweiziska toxikologer och experter på radioaktivitet avslöja att han med största sannolikhet förgiftats med det radioaktiva ämnet polonium.

De schweiziska forskarna fick tillgång till Arafats medicinska journal och en del av hans tillhörigheter i februari 2012. De utförde då DNA-tester för att styrka att objekten tillhört Yassir Arafat.

Polonium är ett sällsynt radioaktivt grundämne, vilket upptäcktes år 1898 av Marie Curie. Ämnet användes vid det uppmärksammade mordet av den f.d. KGB- och FSB-agenten Aleksandr Litvinenko år 2006. Litivenko och Arafat är dock inte de enda som tros ha fallit offer för poloniumförgiftning, mellan 1957 och 1969 dog nämligen ett flertal medarbetare på Weizmann-institutet i Israel efter påverkan av radioaktivt polonium.

De schweiziska forskarna har analyserat totalt 75 prover. Av dessa var 38 tagna från Yassir Arafats tillhörigheter, medan 37 utgjorde referensprover. I sin rapport skriver forskarna: ”Flera av de prover som bar spår av kroppsvätskor (blod och urin) innehöll högre nivåer av oförklarlig poloniumaktivitet än referensproverna. Dessa resultat stödjer möjligheten att Arafat förgiftats”, samt att: ”Den uppmätta poloniumaktiviteten i proverna är förenlig med ett dödligt intag under 2004”.

Källa:
Arafat was poisoned with radioactive polonium, Swiss radiation experts say


  • Publicerad:
    2013-10-17 23:39