VETENSKAP. Det moderna samhället, där människor exponeras för lite av solljuset under dagen och för mycket av artificiellt ljus under kvällen, rubbar kroppens naturliga sömncykel. Dessutom bidrar det artificiella ljuset med all sannolikhet till depression, fetma, diabetes och olika sorters cancer.

Richard Stevens. Foto: Chris DeFrancesco/UConn Health .

Richard Stevens. Foto: Chris DeFrancesco/UConn Health .

Detta uppger Richard Stevens, forskare inom epidemiologi och cancer vid Connectictut-universitetet, som studerat hur sjukdomar uppstår i 30 år. Nu går universitetet ut och varnar för det artificiella ljuset.

— Det har blivit tydligt att den typiska belysningen påverkar vår fysiologi. Men belysningen kan förbättras. Vi känner till att bättre belysning kan minska dessa fysiologiska effekter. Med det menar vi dimmer och längre våglängder på kvällen och genom att undvika den blå ljuset i läsplattor, surfplattor och smarttelefoner, säger Richard Stevens.

I den brittiska tidsskriften Philosophical Transactions of the Royal Society varnar Stevens och en medförfattare från Yale-universitetet, Yong Zhu, för att det moderna artificiella ljuset kan bidra till en rad andra sjukdomar, däribland cancer.

— Det är en ny analys och syntes av vad vi vet hittills om effekten av belysning på vår hälsa. Vi kan inte säga med säkerhet, men det finns växande bevis för att den långsiktiga exponeringen av detta kan kopplas till bröstcancer, fetma, diabetes, och depression, och möjligen andra cancerformer, säger Stevens.

Att det moderna blåa ljuset ger allvarliga skador är ingen kontroversiell fråga inom forskarvärlden. Förra året visade en studie från Hertfordshire-universitetet i Storbritannien att 6 av 10 britter lider av sömnbrist och att antalet sömnlösa ökat med 50 procent bara på ett år. Universitetet kopplade detta samman med bruket av smarttelefoner, datorer och läsplattor. Det blå ljuset, som trycker bort produktionen av det sömnframkallande hormonet melatonin, leder till ökad risk för cancer, diabetes och hjärtinfarkt menade studien.

Källa:
Is too much artificial light at night making us sick?


  • Publicerad:
    2015-03-19 09:45