FORSKNING. Ny forskning visar att heterosexuella män upplever samma stressreaktion av att se två män kyssas som att se maskar krypa i ruttnande kött.

Hade ni föredragit bilden på ruttnande och maskätet kött?

Psykologiforskare från St. Francis Xavier University i Nova Scotia, Kanada, ville undersöka huruvida det hade några effekter på hälsan när hetero- och homopar öppet visade affektion till varandra. För att få ett rättvist resultat ville forskarna ta omgivningens reaktioner i beaktning och valde därför att mäta stressnivån hos olika personer när man visade dem bilder på naturliga par, homosexuella par samt kontrollbilder.

120 heterosexuella män mellan 18 och 45 år fick således se en serie av bildspel bestående av män som kysser varandra eller håller hand och heteropar som gör detsamma, blandat med neutrala bilder på vardagliga ting samt äckliga bilder på exempelvis ruttet kött eller en hink med fluglarver.

Mellan bilderna tillfrågades deltagarna om deras reaktion och man samlade in saliv för att undersöka mängden av enzymen Alfa-amylas, vilken är kopplad till matsmältning och reaktioner på stress och äckel.

Deltagarnas verbala reaktioner har ännu ej presenterats, men analysen av saliven visar att nivån på Alda-amylas var likvärdig vid bilder på bögkyssar såsom vid bilder ruttnande kött och liknande, medan nivån var betydligt lägre när neutrala bilder samt bilder av heterosexuella par visades.

— Det är svårt att specificera vad detta betyder. Det skulle kunna betyda att deltagarna uppfattade bilder av manliga homokyssar likvärdigt äckliga som de äckliga bilderna. Det kan även betyda att de fick en ångestreaktion på de manliga homokyssarna och en äckelreaktion på de äckliga bilderna men att vi inte rent psykologiskt kunde se skillnad på dessa två känslor, menar professor Karen L. Blair vid St. Francis Xavier University.

Samtidigt verkar testpersonernas uttalade toleransnivå mot homosexualitet inte haft någon korrelation med reaktionen överhuvudtaget.

— Det viktigaste att notera är att reaktionen inte varierade utifrån den självskattade nivån av fördomar eller självskattade nivån av aggression mot bögar. Med andra ord var det inte de starkt fördomsfulla individerna som upplevde en förhöjd psykologisk reaktion av bilderna på de kyssande homoparen – det var alla i urvalet, inklusive dem med väldigt låg nivå av fördomar, förklarar professor Blair.

Att reaktionerna skulle vara biologiskt betingade är dock en tanke som inte tycks ha slagit forskarna som istället menar att resultaten är ett viktigt steg i den fortsatta akademiska kampen mot ”fördomar”.

Källor:
Straight men’s physiological stress response to seeing two men kissing is the same as seeing maggots
What do two men kissing and a bucket of maggots have in common? Heterosexual men’s indistinguishable salivary α-amylase responses to photos of two men kissing and disgusting images


  • Publicerad:
    2017-07-04 16:00