FORSKNING. Enligt en ny studie har forskare kommit fram till att eteriska oljor som bland annat används till att sprida väldoftande ångor eller i skönhets- och hygienprodukter kan få män att utveckla bröst.

Koncentrerade doftoljor används idag av många för att bland annat ge lindring åt irriterad hud eller som väldoftande ångor. De finns också i många skönhets- och hygienprodukter som exempelvis tvålar och parfymer.

Nu har forskare med hjälp av celltester hittat ett samband mellan oljor utvunna ur lavendel och teträ och så kallad gynekomasti, det vill säga utveckling av bröst hos män.

I studien har forskarna kunnat se att vissa kemikalier i oljorna kan öka produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen samtidigt som de hämmar det manliga hormonet testosteron. Enligt studien har ett växande antal manliga patienter råkat ut för bröstutveckling samtidigt som de blivit exponerade för oljorna. Enligt forskarna ska symptomen dock ha försvunnit i samband med att de slutade använda oljorna.

Forskaren som har lett studien, J. Tyler Ramsey vid National Institute of Environmental Health Sciences, uppmanar till försiktighet.

— Vårt samhälle anser att eteriska oljor är säkra, men de har en mängd olika kemikalier i sig och bör användas med försiktighet eftersom vissa av dessa kemikalier är potentiella hormonförstörare, säger Ramsey.

Källa:
More evidence essential oils ’make male breasts develop’


  • Publicerad:
    2018-03-19 20:05