SVERIGE. En förskola i Malmö visade en Alfons Åberg-film för förskolebarnen. Ett barn ska ha fått mardrömmar efter det och nu har föräldrarna anmält förskolan till Skolinspektionen.

Filmen som visades för förskolebarnen i Malmö heter ”Alfons och odjuret” och handlar bland annat om att Alfons tror att det ligger ett odjur under hans säng. Boken kom ut 1978 och filmen gjordes 1980. På förskolan går barn mellan ett till fem år och filmen ska ha varit anpassad till åldersgruppen.

Nu har förskolan anmälts till Skolinspektionen som skickat ärendet vidare till Malmö kommun som ska utreda händelsen. Orsaken ska vara att anmälaren, som är föräldrar till ett av barnen som ska ha sett filmen, menar att barnet har fått ”ohyggliga mardrömmar” på grund av filmens ”förskräckliga art”.

Anmälaren anser också att förskolan har gjort fel som inte informerade föräldrarna i förväg om att de skulle se på en film och för att de visade en film ”som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande”.

— Det är inte ofta vi visar film för barnen, vid det här tillfället var det en film med olika, korta Alfons-filmer, säger förskolechefen i Malmö.

Källa:
Förskola anmäld: Visade Alfons-film


  • Publicerad:
    2016-01-14 08:00