MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Radio Nordfront sände ett första avsnitt om de kommande 1 maj-demonstrationerna. I Boden kommer det att skrivas historia och i Ludvika hoppas arrangören på att en hemlig talare tackar ja till att tala.

Listen to ”URKLIPP: Försnack inför 1 maj: ”Du måste uppleva det på plats”” on Spreaker.

I Radio Nordfronts senaste avsnitt informerade Pär Sjögren, som är arrangör för demonstrationen i Ludvika, och Simon Holmqvist, som sitter i arrangörsgruppen för demonstrationen i Boden, om hur förberedelserna fortskrider. I Boden är fem talare preliminärt klara och i Ludvika är fyra talare spikade.

— Som en cliffhanger kan jag säga att vi väntar på besked från en person som i så fall kommer skapa en hel del rubriker, berättar Pär Sjögren. Det blir riktigt coolt om det blir så.

Senaste stora demonstrationen hölls i Göteborg där polisen, genom att i förväg hota att gripa demonstrationsdeltagare om de dyker upp, förmodligen såg till att det blev bortfall på väldigt många människor. Trots detta blev det den största nationella samlingen i Göteborg i modern tid med cirka 650 deltagare, samt närmare 200 personer som nekades av polisen att komma in.

Inför demonstrationerna i Ludvika och Boden ser dialogen med polisen helt annorlunda ut.

— Det är en helt annan diskussion med polisen denna gång, säger Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsens riksledning, och förklarar vidare hur organisationen utan problem fått den plats de ansökt om. Detta trots att Socialdemokraterna ansökt på 54 torg i hela Dalarna i syfte att på förväg försöka sabotera för Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt uppgifter till Nordfront från Nordiska motståndsrörelsens arrangörer i Boden är dialogen god även där. När mainstream-media tidigare talat med representanter för polisen i Boden har dessa tidigt klargjort att de kommer att behandla Nordiska motståndsrörelsens demonstration som vilken som helst och att de håller på grundlagen. Det är en helt annan ton om man jämför med de korrupta polischeferna i Göteborg.

I sändningen förklaras en del om vad som gäller för samåkning, klädsel och andra regler under demonstrationen. Mycket av detta kommer dock att i detalj på Nordfront inom kort.

En stor del av diskussionen handlade om vikten av att faktiskt dyka upp och demonstrera. Det är när folket lyckas organisera massiva demonstrationer som man kan bygga en rörelse som kan börja påverka landet på riktigt. Då måste man dock först göra sig av med sina egna hjärnspöken och sluta upp i ledet.

I både Ludvika och Boden tror man på stora demonstrationer då man märkt av en mycket god respons från lokalbefolkningen. Nordiska motståndsrörelsens tidigare 1 maj-demonstrationer har varit mer folkfester än tillfällen där polismakten agerat våldsamt och det finns ingen anledning att inte dyka upp i antingen Ludvika eller Boden.

Pär Sjögren säger att det hela måste upplevas på plats, inte vid en datorskärm, och att det är en fantastisk känsla att känna samhörigheten under en stor demonstration. Han får medhåll av Simon Holmqvist.

— Även om det är häftigt att titta hemma så får du aldrig den känslan om du inte är på plats under demonstrationen. Se det snarare som något du kan titta på i efterhand och stolt kunna säga att ”jag var där” istället för ett substitut för att faktiskt dyka upp och visa att du tror på det vi kämpar för, säger Simon Holmqvist.

— Du har inget att skämmas för, säger Holmqvist.

Hela samtalet är cirka 42 minuter långt och inleds fem minuter in i sändningen.


  • Publicerad:
    2018-04-02 02:31