ISTANBUL. Världsarvet Hagia Sofia som sedan 1934 varit museum har efter ett beslut av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förvandlats till moské. På fredagen hölls fredagsbön i byggnaden för första gången på 86 år.

På fredagen förrättade tusentals bedjande fredagsbön i världsarvet Hagia Sofia i Istanbul för första gången på 86 år. Detta efter det kontroversiella beslutet av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att katedralen som sedan 1934 varit museum åter ska vara en moské.

Den bysantiska katedralen byggdes ursprungligen som en kristen kyrka och var känd som kristenhetens främsta kyrka. Byggnaden gjordes om till moské efter att Konstantinopel på 1400-talet förlorades till Ottomanerna. Kemal Atatürk som grundade det moderna Turkiet och som ville ha en sekulär stat bestämde att katedralen skulle vara ett museum – ett beslut som nu alltså upphävts av Erdogan.

Hagia Sofia anses ha en stor symbolisk betydelse och tilltaget att åter förvandla byggnaden till en moské har väckt hård kritik från många delar av världen. Det finns bland annat en oro för hårdnande islamism i Turkiet.

Erdogans beslut fördöms av den grekiska EU-kommissionären Margaritis Schinas:

— Som grek är jag ganska bitter och arg. Vill Turkiet samarbeta med EU och förhålla sig till europeiska värderingar? Då är det som händer med Hagia Sofia en dålig utgångspunkt, sade Schinas vid en presskonferens i Bryssel.

Erdogan själv närvarade vid fredagsbönen där många nöjda och glada muslimer samlats. Det fanns drygt 700 sjukvårdspersonal, 101 ambulanser och en helikopter på plats för alla eventualiteter.

Enligt uppgifter var Hagia Sofia öppen under hela natten där recitation från Koranen skulle pågå under 24 timmar.

Tvångsfinansierade Sveriges Radio beskriver det hela som en historisk händelse och som en blandning av ”rockkonsert och fredagsbön”.

— Det är otroligt mycket människor som har samlats här i dag för att få vara med om den här historiska händelsen. Det påminner om en blandning av rockkonsert och fredagsbön, sade Ekots utsända Sanna Drysén som var på plats i Istanbul.

De turkiska myndigheterna har utlovat att turister även i framtiden ska kunna besöka byggnaden, utom vid bönetiderna.


  • Publicerad:
    2020-07-25 12:00