INRIKES. Ekot rapporterar idag om hur försvarsmakten först spenderat hundratals miljoner kronor för att renovera flera helikoptrar av modell fyra och tio, för att sedan sälja dessa för en bråkdel av kostnaden.

Försvarsmakten spenderade hundratals miljoner kronor på att renovera helikoptrarna av modell fyra och tio, bland annat inför användning i Afghanistan och Nordic Battlegroup, och sedan beslutade dåvarande alliansregering kort därefter att de båda modellerna skulle avvecklas.

Enligt Ekot såldes sex helikoptrar av modell tio förra året för ett pris som än så länge är hemligt. Ett högsta bud ska enligt uppgifter ha varit på 21 miljoner kronor men det förhandlades upp, oklart med hur mycket. 2012 såldes tio helikoptrar av modell fyra till ett amerikanskt företag.

Företaget betalade 13,4 miljoner kronor och de helikoptrarna används idag för bland annat brandbekämpning. Kritiker till försäljningarna menar att helikoptrarna istället för att säljas billigt till utlandet hade kunnat används av civila myndigheter exempelvis vid brandbekämpning eller sjöövervakning.

Källa:
Helikoptrar slumpades bort efter dyr renovering


  • Publicerad:
    2019-06-21 13:00