INRIKES. Upprustningen av Försvarsmakten har inte gått som planerat, det saknas enorma mängder pengar för att genomföra upprustningen. Försvarsberedningen är oeniga om hur man ska lösa problemet. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Raul Mee (CC BY 2.0) .

I augusti bestämde regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att anslagsnivåer för försvarsmakten skulle öka med 25 miljarder kronor mellan 2021 och 2025. Vid 2025 skulle alltså försvarsmakten ha en anslagsnivå på 84 miljarder kronor.

Redan i november meddelade försvarsmakten och andra försvarsmyndigheter att det fattades 55 miljarder kronor för att nå försvarsberedningens mål. Nu har det visat sig att ännu mer pengar fattas, endast en tredjedel av den planerade upprustningen beräknas genomföras om man inte tillför mer pengar, skriver SVT Nyheter.

Försvarsberedningen diskuterar nu om man ska tillföra mer pengar och så fall hur mycket som behövs. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har majoritet i riksdagen och är överens om att man borde fortsätta tillföra mer pengar till försvaret. Det vill de även fortsätta göra efter 2025 för att klara av försvarsberedningens mål.

Försvarsministern, Peter Hultqvist (S), tycker inte att man ska ge mer pengar till försvaret just nu. Han varnar för att satsa på försvaret innan vi vet vilka kostnader som krävs för att klara av coronakrisen.

Försvarsberedningen skulle enligt planen vara klara med sina förhandlingar nu under fredagen, men så är inte fallet. De olika partierna har hamnat i ett läge där de inte verkar komma överens, därför får försvarsberedningen ytterligare två veckor på sig att förhandla.


  • Publicerad:
    2020-05-15 11:30