Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Försvarsforskare: Rapport om ryskt hot mot Gotland är amerikansk propaganda

Av Redaktionen, 2015-06-25
redaktionen@nordfront.se

GOTLAND. Tidigare idag har en rapport om ett ryskt hot mot Gotland florerat i svensk media med braskande rubriker. Men försvarsforskaren Peter Mattsson påminner om att det är viktigt att tänka på vem som är avsändare till rapporten.

Enligt en rapport som publiceras idag har Ryssland övat på att inta Gotland. Rapportens huvudman, Edward Lucas, menar att Ryssland just nu är för upptagna med krig i Ukraina men att landet har resurser för att föra krig mot Sverige i framtiden och att Sverige behöver samarbeta, särskilt med USA.

Försvarsforskaren Peter Mattsson, vars forskning är inriktad på Ryssland vid Försvarshögskolan, tror dock inte att det finns någon allvarlig avsikt på att invadera Gotland utan att det snarare handlar om att markera att man finns i närområdet. Han talar om ett oroväckande mönster i rapporten.

– Man målar ut Ryssland som väldigt ondsint och farligt. Jag tycker inte att Ryssland är så farligt som man utmålar i rapporterna. Vi börjar få en skev bild av det här, säger Peter Mattsson till Sveriges radio.

Rapporten har publicerats av den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (Cepa) vilket är en detalj som får liten eller ingen betydelse i mainstream-medias artiklar om rapporten. Enligt Mattsson är den amerikanska rapporten skapad för att få Sverige att känna att man måste acceptera ett ledarskap från USA.

– Premisserna är att Ryssland är militärt starkt, Östersjön har ett dåligt säkerhetsläge, där Ryssland är starkt, Nato är svagt och även de neutrala länderna är svaga, särskilt Sverige. Slutsatsen blir att de enda som kan återställa ordningen är ett ledarskap från USA, säger Mattsson.

Tidigare har Nato genomfört en övning, ”Noble Ledger”, där Nato-trupper övat krig mot svenskar i ett potentiellt framtida scenario. Noble Ledger genomfördes i Norge förra året av fem Nato-länder, däribland USA, och handlade om att Nato slår ner på ”civila uppror” och bekämpar ett ”olagligt maktövertagande” i södra Sverige. Uppgifter om denna Nato-övning har fått minimalt med uppmärksamhet i svensk media.

Källa:
Försvarsforskare: Vi är utsatta för informationsoperationer från båda sidor


  • Publicerad:
    2015-06-25 21:50