FÖRSVARET. Svenska soldater ska delta i en insats på Mali med försvarets drönare. Inför insatsen kommer man under en period att öva på Gotland.

Den amerikanska varianten av försvarets drönare "Örnen".

Den amerikanska varianten av försvarets drönare ”Örnen”.

Som en del i försvarets ökade närvaro på Gotland och som en förberedande övning inför en insats på Mali kommer försvarsmaktens personal att använda sig av en drönare, eller en så kallad ”tactical unmanned aerial vehicle”, under en period.

— Det är första gången TUAV övar på Gotland vilket kommer att bli både spännande och lärorikt. Vi kommer att kunna öva både besättningarna och klargöringspersonalen inför Mali-insatsen. Som bonus blir vår närvaro en del av försvarsmaktens ökade ambition på Gotland, säger bataljonschef Rick Johansson.

Övningsflygningarna kommer att ske både dagtid och nattetid mellan den 26 september till och med den 10 oktober. Övningen kommer att koordineras tillsammans med Visby flygplats för att inte störa den civila flygtrafiken.

— Att koordinera med övriga i luftrummet är en viktig del av träningen då även basen i Timbuktu har en civil flygplats som kräver detta. Koordineringen med Visby flygplats ger en realistisk förutsättning att öva detta inför nedrotationen. 32:a underrättelsebataljonen ska även kunna verka i samtliga delar av Sverige varvid detta blir ett ypperligt tillfälle att öva den planering, förflyttning och logistik som krävs för att sätta in enheten på Gotland, säger Johansson.

Försvarsmakten är inte den enda myndigheten i Sverige att använda sig av drönare. Även den svenska polisen har börjat använda sig av drönare för att övervaka bland annat demonstrationer.

Källa:

Försvarsmaktens fjärrstyrda flygfarkoster övar på Gotland


  • Publicerad:
    2016-09-27 19:35