INRIKES Efter regeringens besked om stora satsningar på Försvarsmakten tidigare idag har Försvarsmakten gått ut och gett besked om att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Nu vill man ha tips från allmänheten om bland annat misstänkta ubåtar i svenska vatten.

Försvarsmaktens digitala pressträff.

Det var tidigare idag som regeringen under en pressträff gav besked om en historisk upprustning av det svenska militära försvaret. Målet är att försvarsbudgeten ska uppgå till 2 procent av BNP, vilket lustigt nog är minimikravet för ett Nato-medlemskap.

Under pressträffen förnekade dock försvarsminister Peter Hultqvist (S) bestämt att det var en förberedelse för Sverige om att gå med i Nato. Istället beskriver försvarsministern satsningen som ”en signal till omvärlden” om att Sverige är beredda att försvara sig.

Regeringens pressträff följdes av en presskonferens under kvällen med Försvarsmakten och intervjuer med överbefälhavare Micael Bydén, där han uttryckte att ”ett väpnad angrepp mot Sverige inte längre kan uteslutas”.

Detta är dock inte något nytt, då man drog den slutsatsen redan under försvarsbeslutet 2020. Där pekade man även ut just Ryssland som en stat som kan komma att använda militära angrepp på omvärlden.

ÖB efterfrågar också tips från allmänheten, framförallt vad gäller iakttagelser av ubåtar i svenska farvatten.

Under presskonferensen, som sägs vara den första i en rad av digitala pressträffar som Försvarsmakten kommer att hålla framöver och som man kallar ”lägesuppdateringar”, kommenterade insatschef Michael Claesson och MUST-chefen Jan Kinnander vad man beskriver som ”det nya säkerhetsläget”.

Enligt Claesson kommer Rysslands agerande i Ukraina att ha en stor inverkan på hur Försvarsmakten bedömer situationen under en lång tid framöver.

Claesson utesluter varken militära angrepp eller hot om militära angrepp riktade mot Sverige från Ryssland.

— De frågor vi hade om rysk intention har besvarats och de frågor vi hade om rysk villighet att ta risker har också besvarats. Båda svaren är djupt oroande, säger Claesson.

Han menar att Rysslands ”starkare grepp om Belarus [Vitryssland]” är en betydande strategisk vinning för Ryssland i närområdet. Enligt insatschefen är Ryssland och Vitryssland idag att betrakta som ett och samma land.

Claesson varnar också om ryska så kallade påverkansoperationer och särskilt ”misskreditering av viktiga personer”. Hot om våldsanvändning och kränkningar av svenskt territorium är andra grepp som Försvarsmakten tänker sig att Ryssland kan komma att använda sig av mot Sverige,

Under pressträffen nämnde man också Vladimir Putins subtila hot om kärnvapen och Claesson menar att det inte är första gången Putin nämner den ryska kärnvapenarsenalen.

— Hotet syftar till att vi ska tveka, att vi ska släta över, att vi ska krypa ihop och backa. Det kommer inte att lyckas, menar Claesson.

Trots allt detta menar Claesson att hela Försvarsmakten arbetar med ett ”effektivt lugn” och att man har kontroll över situationen. Man ser heller i dagsläget inga ovanliga militära rörelser utanför Sverige gränser.

Must tror på cyberattacker och påverkansoperationer

Must-bossen Jan Kinnander meddelar under pressträffen att ryska ”kontaktförsök” med Försvarsmaktens anställda och intrångsförsök i Försvarsmakten system sedan en tid tillbaka sker på daglig basis.

Enligt den militära underrättelsetjänsten är det dock framförallt hotet om så kallad subversion som ökat den senaste tiden.

— I detta sammanhang menar vi att sprida falsk eller vilseledande information i syfte att misskreditera Försvarsmakten, påverka förtroendet för Försvarsmaktens ledning eller sänka moralen i försvaret, säger Kinnander som meddelar att man höjt hotnivån om subversion från ”låg” till ”förhöjd”.

Även ryska cyberattacker som svar på västs hårda sanktioner mot landet ser Försvarsmakten en förhöjd risk för. I dagsläget ser man enligt Kinnander ingen förhöjd aktivitet, förutom ”okvalificerade” överbelastningsattacker mot diverse hemsidor. Men han antyder att en större och mer omfattande attack kan vara på gång.

Även Kinnander uppmanar allmänheten att höra av sig om iakttagelser och tips.