MEDIA Sportjournalisten Patrick Ekwall anmälde i juli Stoppa Pressarna för förtal. Nu har dock förundersökningen lagts ned.

Det var i juli som Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén blev polisanmäld för förtal av sportjournalisten Patrick Ekwall. Bakgrunden var att Ekwalls hustru avlidit i bröstcancer i februari, varpå Stoppa Pressarna publicerade en artikel om att Ekwall skulle inlett en romans med en kvinnlig b-kändis.

Historien ska ha varit helt påhittad, åtminstone enligt Ekwall, och han fick också Stoppa Pressarna att ta bort publiceringen.

”En nyhetsartikel som är fullständigt uppdiktad utan ens ett uns av sanning och i det läge jag, mina barn och min familj befinner sig så avskyvärd att jag mår riktigt illa”, skrev Patrick Ekwall i ett Facebookinlägg.

Att Stoppa Pressarna tog bort publiceringen räckte dock inte för Ekwall, som valde att polisanmäla tidningen.

— Jag krävde då att han skulle be om ursäkt offentligt, åtminstone på sin egen sajt. Jag fick en ursäkt i mejlet, men han skrev inte att han hade hittat på allting, sa Ekwall, som sedan polisanmälde Daniel Nyhlén, till Aftonbladet.

Aftonbladet citerar också Ekwalls anmälan, där hans juridiska biträde Mark Safaryan skriver:

Stoppa pressarnas uppgifter har utgjort ren sensations- och skandaljournalistik med syfte att öka hemsidans trafik. Gärningarna har föranletts av ekonomisk spekulation, med fullkomlig likgiltighet för en enskilds människas liv.

Utredningen läggs ned

Nu har förundersökningen om förtal också lagts ned, vilket Ekwall tycks ha fått reda på genom att kontakta polisen.

”Det är i stort sett omöjligt att få igenom en process för förtal i Sverige och det här är ytterligare ett bevis på att du kan ljuga ihop vad fan som helst och komma undan med det. Hur vidrigt och skamlöst det än är”, skriver Ekwall på Linkedin.

Men i en kommentar till Aftonbladet säger han att han egentligen inte förväntade sig annat och att det verkliga syftet var att ”väcka debatt”.

— Det är inte så att jag kommer att glömma det han gjorde och jag kommer i så stor utsträckning som möjligt se till så att han inte drar någon nytta av det i framtiden, säger han.