INRIKES. En förundersökning har inletts mot nationalisten Andreas Carlsson då vice chefsåklagaren Jenny Lindell påstår att Carlsson ska ha sagt ordet ”negeråklagare” i en poddsändning.

Bild på Andreas Karlsson som fortfarande sitter häktad i väntan på dom.

Vice chefsåklagaren Jenny Lindell påstår att nationalisten Andreas Carlsson ska ha sagt ordet ”negeråklagare” i Radio Motgift några timmar efter han blev frisläppt efter ha suttit häktad i nästan ett år misstänkt för två fall av misshandel, något som han nu har blivit frikänd för.

Lindell menar att Carlsson kan ha gjort sig skyldig till brott när han ska ha sagt ordet ”negeråklagare” och hon valde därför att skicka en anmälan till Justitiekanslern (JK). JK:s uppgift var att avgöra om det var Carlsson eller om det var Radio Motgift som bar ansvaret för det påstådda brottet.

Under torsdagen beslutade dock JK att det inte varit frågan om ett misstänkt yttrandefrihetsbrott som de ska utreda. De menar att Motgift, som sände intervjun med Karlsson, inte är något massmediaföretag och saknar utgivningsbevis. Därmed kommer ordet som Carlsson anklagas för att ha sagt att behandlas som ett vanligt brottsmål.

Jenny Lindell kommer nu att skicka anmälan vidare till en annan åklagare för att inleda en förundersökning. Händelsen kommer troligtvis att rubriceras som ofredande menar Lindell.

Då åklagaren som Carlsson ska ha kallat för ”negeråklagare” arbetar vid Malmö åklagarkammare kommer händelsen med största sannolikhet att utredas av en åklagare vid en annan åklagarkammare.

Andreas Carlsson frikändes nyligen för två fall av misshandel, något som han av tingrätten dömdes till tre års fängelse för men som Hovrätten nu alltså har frikänt honom för. Detta efter att det framkommit att den ”attack” som Carlsson och hans kamrater anklagats för att ha utfört mot vänsterextremister i Malmö 2014 bevisades vara en lögn och att det i själva fallet var nödvärnsagerande från Carlsson när han och hans kamrater angreps av vänsterextremisterna.

En av Carlssons kamrater som friades av tingsrätten har dock dömts av hovrätten till tre års fängelse för grov misshandel av den vänsterextreme uppviglaren Showan Shattak. Enligt den nya domen ska Shattak också få 400 000 kr i skadestånd av personen som döms för misshandel av honom. En resningansökan om detta kommer att skickas till Högsta domstolen.

Källa:
Åklagare inleder förundersökning mot Andreas Karlsson


  • Publicerad:
    2016-10-28 13:00