INRIKES. En förundersökning mot en islamistisk man i Härnösand gällande förberedelse till terrorbrott har nu lagts ner. I en husrannsakan fann polisen bland annat sju svärd som mannen påstod sig ”förvara åt en fakir”, vilket åklagaren inte kunde utesluta och därför lade ner förundersökningen.

Tidningen Metro har tagit en del av polisdokument gällande en misstänkt terrorist och IS-anhängare i 40-årsåldern som uppehåller sig i Härnösand. Mannen ska både ha visat och uttalat sympatier för Islamiska staten (IS) och haft en ledarroll i en lokal gruppering som bejakar extrem islamism. Han ska vidare också ha försökt att införskaffa både vapen och sprängämnen.

I mitten av april greps mannen efter att ha dödshotat en tjänsteman vid socialförvaltningen, men var även misstänkt för narkotikabrott varpå polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad. I polisdokumentet kan man läsa att polisen vid husrannsakan hittade ”minst sju hemmagjorda och skarpslipade svärdsliknande föremål” i en väska. Man hittade även en militärhjälm, ett kikarsikte, två tubkikare, en tygpåse med glaskross samt IS-propaganda.

”Några av föremålen kan direkt användas som vapen/tillhyggen vid ett eventuellt attentat. Inget av föremålen togs i beslag”, står det i polisdokumentet.

Efter att svärden och den andra utrustningen hittades kopplades även Säkerhetspolisen (Säpo) in. Mannen fick i maj en månads fängelse för hot mot tjänsteman och i mitten av maj inleddes en förundersökning gällande förberedelse för terrorbrott. Chefsåklagaren Daniel Brodén ändrade dock rubriceringen till förberedelse till grov misshandel innan han slutligen lade ner förundersökningen.

— Brott kan ej styrkas. Han har uppgett att svärden inte tillhör honom, utan de tillhörde en bekant som arbetar som fakir. Det är uppgifter som är kontrollerade och som vi inte kan motbevisa, säger Brodén.

Mannen är sedan tidigare dömd i Sverige för både misshandel, människosmuggling samt brott mot vapenlagen. Människosmugglingen bestod av att han körde en tunisier över gränsen till Sverige, trots att denne var förbjuden att beträda EU-länder på grund av att han ansågs vara ”våldsbenägen och beväpnad”. När han väl befann sig i Sverige fick han dock omedelbart söka asyl. I bilen som användes då hittade polisen även diverse IS-propaganda.

Den misstänkta terroristen är född och uppvuxen i Nordafrika och har uppgett att han arbetat där som polis. Han uppger sig även ha kommit till Sverige för första gången år 2005.

Källa:
Terrormisstänkt i Sverige hade sju svärd – ”förvarade dem åt en fakir” 


  • Publicerad:
    2017-09-20 19:15