INRIKES Chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren lägger ned förundersökningen mot energiminister Tomas Eneroth (S). ”Det har varit frågan om en flyktig beröring”, meddelar Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Det var efter Socialdemokraternas partikongress under hösten som energiminister Tomas Eneroth (S) polisanmäldes av en S-kvinna för sexuellt ofredande.

Eneroth ska enligt anmälan ha gjort ovälkomna närmanden och tafsat på sin partikollega. Händelsen har bland annat lett till kritik mot statsminister Magdalena Andersson, dels för att hon gav Eneroth fortsatt förtroende som minister och dels för att hon öppet uttalat sig om ministerns oskuld.

Den förundersökning som öppnades av chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren efter polisanmälan har dock nu lagts ned. Detta meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

— Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande. Handlingen kan inte heller anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Pressmeddelandet avslutas med ett besked om att Maria Sterup inte är tillgänglig för media.