DET NYA ITALIEN? Det italienska fotbollsförbundet struntar i att bestraffa Cagliari vars supportrar gjorde apljud mot en svart Juventusspelare.

När fotbollsvärlden konfronteras med händelser som i massmedia benämns ”rasism” blåses dessa ofta upp stort och diverse förbund och instanser kallar på hårda bestraffningar för både klubb, supportrar och spelare. Men i Italien – som styrs av ganska milda invandringskritiker – är tonerna annorlunda.

Ett exempel på detta är att Cagliari – vars fans gjorde apljud mot tre afrikanskättade Juventusspelare under en match i april – helt slipper bestraffning av det italienska fotbollsförbundet. Dessa menar nämligen att yttrandena riktade mot afrikanerna hade ”objektivt sett en begränsad relevans”. Beslutet har fått flera vänsterliberala fotbollstyckare att gå i taket.

Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, har tidigare i år förlöjligat försöken att stoppa ”rasism” på läktarna. En av hans partikamrater i Lega – som dessutom är familjeminister – har till och med förordat ett avskaffande av landets hets mot folkgrupplagar.

Källor:
’Embarrassing. Pathetic. Disgraceful’: Cagliari will NOT be punished over Moise Kean racial abuse
Matteo Salvini mocks move to tackle racism in Italian football


  • Publicerad:
    2019-05-14 20:40