FOTBOLL. AIK:are motionerar om ett avskaffande av föreningens politiskt korrekta värdegrund och supportrar till Djurgården vill hålla Fredrik Reinfeldt borta från klubbens styrelse.

Tisdagen den 3 mars gick Alexander Bervå upp på AIK:s årsmöte för att försvara sin motion om att avskaffa den så kallade ”AIK-stilen” som styrelsen påtvingat föreningen. Bervå och hans motion attackerades redan i februari av den liberala Bonnier-tidningen DN som i artikeln ”Firman boys vill ta över: ’Lägg ned AIK-stilen'” pekade ut Bervå som medlem i AIK:s huliganfirma. DN intervjuade också socialdemokraten Jens Orback som tidigare varit jämställdhetsminister och sa att han oroas över motionen.

— Det ger mig en otäck känsla, sa Orback till DN angående motionen.

Orback satt själv i AIK:s styrelse när man tog fram AIK-stilen som säger att man bland annat ska ”visa respekt” för alla kulturer, sexuella läggningar och könsidentiteter samt att man ska ta ”aktivt avstånd” från våld och rasism. Det står också att man ska respektera domaren och det politiskt laddade ordet ”hen” används i beskrivningen av stilen.

Bervå föreslog i sin motion att istället för ”utomstående intressen”, som idag är delaktiga i föreningens politiskt korrekta värdegrundsarbete, så ska AIK:s egna supportergrupper – inklusive Firman Boys – få vara med och bestämma hur verksamheten ska skötas. I inledningen av motionen skriver han följande:

Utomstående intressen såsom Riksidrottsförbundet, RFSU, vissa myndigheter och vissa multinationella företag korrumperar idrotten i Europa mer än stöttar den.

Motionen innehåller generellt sett en idealistisk kritik av modern materialism och dekadens:

Vårt samhälle är byggt av den självuppoffrande individen som offrar sig för högre ideal i linje med kollektivets intresse, offrar sig för en bättre framtid. […] Idrotten och ungdomsidrotten i Sverige och AIK ska handla om dessa värden men har kommit att alltmer utformas för att skapa konsumenter och propagera för destruktiva idéer om kortsiktig tillfredsställelse och lättja. […]

AIK:s ungdomsverksamhet verkar för närvarande inte bedrivas i enlighet med samma ideal om styrka, hjältemod, självuppoffring och kärlek som supporterverksamheten gör. ”AIK-Stilen” och ungdomsverksamhetens verksamhetsplan marginaliserar dessa idéer på folkets bekostnad. Idrotten, staten och kapitalet ska tjäna folket och samhället – inte tvärtom.

Att Bervå förespråkar traditionella och naturliga könsroller lyser också igenom i motionen. Han vill att ”maskulinitet och femininitet, som båda på sina egna sätt handlar om kärlek, styrka, mod, kamp och offervilja” ska bejakas i föreningen och skriver att:

Samhällens fall har genom historien föregåtts av att pojkar inte får lära sig att de ska bli män och flickor inte får lära sig att de ska bli kvinnor – att barn inte får inte lära sig att de ska bli vuxna.

I en intervju med Fotboll Sthlm inför årsmötet förklarade Bervå att han vände sig mot att AIK arbetar för ”normnedbrytning” istället för att ”diskutera och filosofera över den typ av offer som ankommer en bra man och den typ som ankommer en bra kvinna”.

Bervås motion blev nedröstad på årsmötet, men i en intervju med Palaestra Media berättar han att han inte ger upp.

— Jag tror att om vi fortsätter lyfta upp den dialogen så kommer många föräldrar att se att de inte riktigt visste att det var den typen av idéer som torgfördes. Vi får fortsätta. Vi har inte plattformarna idag, men kanske imorgon, säger Bervå till Palaestra Media.

Djurgårdens supportrar vill hålla Reinfeldt borta
Samtidigt som AIK-supportrar kämpar för att få bort den politiskt korrekta AIK-stilen så håller den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt på att ta sig in i styrelsen för Djurgården Fotboll. Reinfeldt står med i valberedningens förslag till ny styrelse som föreningens medlemmar kommer ta ställning till på årsmötet som hålls imorgon.

— Politiken och människor som har haft politiska uppdrag är en del av vårt samhälle. Jag tycker att Djurgården ska stå öppet för alla. Det är fem år sedan jag lämnade politiken. Jag har inga politiska uppdrag längre. Jag vill tro att det är tillräckligt öppet för att även jag ska få plats, säger Reinfeldt till Expressen samtidigt som han ondgör sig över hur ”auktoritära populister” vunnit inflytande över fotbollsklubbar i andra länder.

Djurgårdens fans är dock mer skeptiska till Reinfeldt. Idag gick Djurgårdens firma, Djurgårdens Fina Grabbar (DFG), ut på sitt officiella Instagram-konto med en uppmaning till klubbens fans om att dyka upp på årsmötet och visa att Reinfeldt inte är välkommen i klubben. DFG skriver:

Gör din plikt. Visa att Reinfeldt inte är välkommen i vårt DIF!


  • Publicerad:
    2020-03-10 13:00