ÖSTERRIKE Högerpopulistiska FPÖ blev största parti med 29 procent av rösterna i det österrikiska parlamentsvalet i september. Nu har partiet fått i uppdrag att försöka bilda regering.

När Österrike höll parlamentsval i september förra året fick högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) i Österrike 29 procent av rösterna och blev därmed största parti. Medströmsmedia beskrev utfallet som ”första gången sedan andra världskriget som ett ytterhögerparti blir störst i ett nationellt parlamentsval i landet”.

När Österrikes president Alexander Van der Bellen nu gett FPÖ-ledaren Herbert Kicki i uppdrag att försöka bilda regering skriver media återigen om andra världskriget. ”Det är första gången sedan andra världskriget som ett parti från den yttre högerflanken får detta uppdrag”, skriver exempelvis TT om beskedet.

President Van der Bellen har i ett uttalande sagt att han är säker på att Kicki kommer att kunna samla en majoritet i parlamentet. Det tidigare konservativa regeringspartiet ÖVP försökte efter parlamentsvalet att komma överens med socialdemokratiska SPÖ och liberala Neos för att bilda en bred koalitionsregering. Efter att detta misslyckades har ÖVP:s tillförordnade partiledare Christian Stocker meddelat att han är öppen för att förhandla med FPÖ.

Till skillnad från andra högerpopulistiska partier i Europa bildades FPÖ redan på 1950-talet som en efterföljare till partiet ”Förbundet för de Oberoende” (Verband der Unabhängigen, VdU), som delvis bestod av nationalistiska grupperingar som stöttat det tidigare nationalsocialistiska styret.

FPÖ:s första partiledare var den tidigare SS-mannen Anton Reinthaller och under partiets första decennier präglades man starkt av nationalistiska idéer. Sedan 1980-talet har FPÖ dock liberaliserats i omgångar och omfamnar idag exempelvis fullt ut sionismen. FPÖ är dock fortsatt ett kontroversiellt parti eftersom man exempelvis motsätter sig fortsatt militärt stöd till Ukraina.