NATIONALISM. Söndagen var en historisk dag för nationalismen i Europa. Gyllene grynings cypriotiska systerparti ELAM kom in i Cyperns parlament.

elam

ELAM:s logga.

Parlamentet i Cypern har i teorin 80 mandat men i praktiken 56. Detta då delningen av Cypern inneburit att de 24 mandaten som är vikta för den turkiska befolkningen på ön inte tillsätts sedan 1980-talet.

Under dagen har grekerna på Cypern röstat för att fylla sina 56 mandat och för första gången i öns historia kommer det nationalistiska partiet ELAM in i det cypriotiska parlamentet. ELAM är officiellt Gyllene grynings systerparti men är i praktiken nästan att betrakta som ett och samma parti som Gyllene gryning. Innan ELAM formellt grundades 2008 var organisationen aktiv sedan tidigt 2000-tal och kallade sig då för Gyllene grynings avdelning på Cypern, men då det var tekniskt omöjligt att ställa upp under Gyllene grynings namn ändrades namnet när rörelsen formerade sig till ett parti och partiet blev godkänt som politiskt parti 2011.

I valet 2011 fick ELAM 4 354 röster, vilket motsvarar 1,08% av väljarkåren på Cypern. I parlamentsvalet som hölls idag, den 22 maj 2016, ökade partiet till 13 041 röster eller 3,71% av de 351 390 giltiga rösterna i valet. Detta innebär att ELAM får två mandat i Cyperns parlament.

Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos talar i Greklands parlament och gratulerar ELAM till valframgångarna.

Uppdatering: Norbert Hofer från invandringskritiska Frihetspartiet (FPÖ), som ställdes mot miljöpartisten Alexander Van der Bellen, i Österrike förlorade tyvärr presidentvalet. FPÖ och Hofer såg under söndagen ut att ha vunnit presidentposten med 51,9 procent av väljarna bakom sig, men efter att poströsterna räknats förlorade Hofer med liten marginal.

Källor:
Cypriot legislative election, 2016
ELAM (Cyprus)
Austria’s presidential race: Far-right Hofer wins with 51.9%, intrigue with postal ballots uncounted


  • Publicerad:
    2016-05-22 23:50