En antisemitisk teckning som FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache har postat på Facebook har väckt ramaskri hos judiska grupper och politiker i Österrike.

”Det är ingen tillfällighet att en karikatyr av judar, liknande dem i ’Der Sturmer’ åren 1930-1940, figurerar på den Facebooksida som tillhör frihetspartiets ledare Strache”, kommenterade Österrikes judiska ledare Oskar Deutsch.

Bilden visar hur en representant för regeringen matar delikatesser till, och häller upp en drink åt, en kroknäst och fetlagd bankir. Mittemot sitter en medlem av folket, en smal och fattigt klädd person, som får nöja sig med ett ben. Bankiren har också davidsstjärnor på sina ärmar.

Förutom prominenta judar har också politiker reagerat på publiceringen av bilden. En åklagare i Wien blev också så upprörd av bilden att han vill åtala FPÖ för förintelseförnekelse [!].

På söndagen skrev Strache ett nytt inlägg på Facebook där han fördömde antisemitism och att han enbart ville visa sitt förakt för den ”kast som utgörs av giriga bankirer”. Han lade även upp samma bild, men en redigerad sådan. Den här gången hade bankiren inte länge davidsstjärnor på ärmen och formen på hans näsa var ändrad.

Austria Freedom Party condemned for Nazi-like cartoon


  • Publicerad:
    2012-08-22 23:02