STOCKHOLM. Frälsningsarmén på Kungsholmen vill nu expandera sin verksamhet, specifikt för att kunna ta hand om så kallade EU-migranter. Samtidigt ökar antalet hemlösa svenskar i huvudstaden, som redan bortprioriteras av myndigheter.

Foto: stillbild/CC BY-SA 2.0.

Sedan tre år tillbaka ligger Frälsningsarméns så kallade EU-center på Kungsholmen i Stockholm. Tidigare var centret vid Hornstull, men när verksamheten växte behövde man nya lokaler.

Men när de så kallade EU-migranternas behov har växt ytterligare storsatsar man nu på ytterligare en expansion. Det handlar om att renovera och bygga ut den K-märkta byggnaden som inrymmer verksamheten.

— Det är ett jättejobb och huset är k-märkt. Jag var inte riktigt förberedd och har lärt mig massor. Men det är nog sista gången jag gör något sånt här, skrattar Fanny Ljungholm, som är så kallade officer i Frälsningsarmén, när hon berättar om arbetet för StockholmDirekt.

Cirka hundra så kallade EU-migranter, med andra ord tiggande zigenare från Östeuropa, får dagligen mat, dusch, nya kläder, tvätt av gamla paltor, rådgivning och juridiskt stöd” av Frälsningsarmén på Kungsholmen – ett behov som man nu alltså vill möta bättre.

Samtidigt ökar antalet äldre svenskar som är hemlösa hela tiden och man uppskattar att det idag rör sig om 10 000 personer, där en stor andel bor i just Stockholm.

Källa:
De storsatsar för att hjälpa EU-migranter på Kungsholmen


  • Publicerad:
    2019-01-29 11:30