INRIKES. När libanesen Martin Saliba år 2016 dömdes för trippelmord i Uddevalla flydde han till hemlandet. Nu döms han istället till döden av en libanesisk domstol, men straffet omvandlas dock till livstids straffarbete. 

I januari 2016 dömdes libanesen Martin Saliba och hans bror till livstids fängelse för ett trippelmord på två män och en kvinna i Uddevalla året innan. Innan domen föll hann dock Saliba fly till hemlandet för att undvika ett fängelsestraff i Sverige.

Väl i Libanon gömde han sig hos sin mormor som bor i en by nära gränsen till Syrien. Enligt släktingar ska han ha jobbat på en simhall i Bekaadalen och haft ambitioner att söka till polisskolan.

I september 2016 greps han av libanesisk polis efter en begäran från Interpol. Libanon vägrade dock att lämna ut den dömda trippelmördaren till Sverige. Detta på grund av att han har libanesiskt medborgarskap och att Sverige och Libanon inte har något utlämningsavtal. Myndigheterna i landet ville istället själva döma honom i enlighet med ”libanesisk sharialag”.

Nu har han dömts till döden i libanesisk domstol för trippelmordet i Uddevalla. Men dödsstraff tillämpas dock inte i landet, så straffet omvandlas istället till livstids straffarbete.

Källa:
Martin Saliba flydde Sverige – döms till livstids straffarbete 


  • Publicerad:
    2018-10-30 06:30