ISLAND. En HIV-smittad man från Nigeria har under det senaste året haft oskyddat sex med ett 20-tal kvinnor på Island utan deras vetskap om sjukdomen. Nu sitter han häktad i väntan på utredning.

En man i 20-års åldern som anlände till Island från Nigeria genomgick aldrig den obligatoriska läkarundersökningen som är ett krav för alla asylsökande. Trots att mannen misstänks ha varit medveten om att han är smittad med det dödliga HIV-viruset hade han oskyddat sex med ett tjugotal kvinnor, varav minst två ska ha blivit smittade.

Mannen sitter nu häktad och en utredning av fallet har pågått i knappt två veckor. Misstankarna mot mannen väcktes efter att en tidigare flickvän till 20-åringen kontaktat en av de kvinnor som haft sex med mannen och berättat om smittan. Kvinnan vände sig då till sjukvården för att göra ett HIV-test, vilket föranledde att polisen fattade misstankar.

Fallet är unikt då det är första gången i landets historia som myndigheterna utreder misstankar om att en hiv-smittad person medvetet haft oskyddat sex utan att berätta för sina partner om smittan.

Källa:
Misstänkt hiv-man säger sig inte ha känt till smittan


  • Publicerad:
    2015-07-28 13:15