Vem minns inte alla de apatiska flyktingbarnen som det skrevs om så frenetiskt för några år sedan? Och vem kan glömma hur fort de frisknade till efter att de fått uppehållstillstånd? Nu är det vuxna som har spetsat till sina skådespelarförmågor och iscensätter diverse sjukdomstillstånd.

”Lisebergsmannen” dansade med Lisebergskaniner
I vintras dömdes en man vid namn Samir Husein Ali Ehsan till tre års fängelse efter att ha uppgett att han var gravt handikappad och rullstolsbunden. Det hela uppdagades då Ehsan råkade glömma bort sig och dansa runt en sommardag inne på nöjesparken Liseberg med en av Lisebergskaninerna. Straffet blev tre års fängelse och ytterligare tre personer, mannens mor, far och syster dömdes också för bedrägeri och medhjälp av olika slag. Under årens lopp hade familjen lurat till sig över tre miljoner kronor.

Deltog i bordtennisturnering och sprang i trappor
Nyligen dök ytterligare ett fall av liknande tema upp. Ali Radhi Raheema Al-mozen, 32 år som i flera års tid simulerat en grav cp-skada. Mannen som även han är från Irak, dömdes igår av Halmstads tingsrätt till tre års fängelse och utvisning. Han ska också betala tillbaka närmare fem miljoner kronor till försäkringskassan.

Bedrägeriet avslöjades i april i år. Då hade polisen haft spaning på 32-åringen en tid och kunde bland annat upptäcka hur han deltog i en bordtennisturnering. Efteråt har man funnit privata bilder (se:ovan) som visar hur han klarar sig ganska bra utan rullstol. Även här har det funnits ett aktivt nätverk med människor som skyddat mannen och styrkt hans historia.


32-åringen på väg till tingsrätten, nu åter i rullstol.

Kan man låta bli att fundera över hur många sådana här fall det faktiskt kan tänkas finnas i vårt land? För att få bli beviljad assistans av försäkringskassan krävs det utförliga diagnoser av läkare. Hur är det då överhuvudtaget möjligt för dessa två män att få personligt handplockade assistenter dygnet runt? Låtsas man leva med en cp-skada borde vilken läkare som helst kunna genomskåda en sådan ytterst simpel och omoralisk bluff. Eller kan det faktiskt vara så skrämmande att läkare inte vågar ifrågasätta tillsynes handikappade invandrare?

För att återgå till de apatiska flyktingbarnen igen…
Under lång tid simulerade föräldrar och barn sjukdomstillstånd som inte existerade. Men det dröjde ännu längre tid innan någon vågade vittna om vad de sett. Vårdpersonal som såg hur fysiskt och psykiskt friska dessa ”apatiska” barn verkligen var. Barn som påstods varit utan mat i dagar och ibland veckor kom in utan att vara vare sig uttorkade eller fysisk medtagna. Det finns sjuksköterskor som tvingats sätta barn på sondmatning trots att det varit uppenbart att de klarat av att få i sig mat på naturlig väg bara några timmar tidigare.

Vem kan tro att det finns människor som har mage att iscensätta en cp-skada under flera års tid? Vad för sorts föräldrar tvingar sina barn att spela apatiska under flera veckor, ja kanske månader? Kulturberikare med sådana här kunskaper inom teaterutbildning borde ställas till svars och utvisas vare sig de kommer i form av cp-skadade, apatiska eller som 20-åriga ensamkommande ”invandrarbarn”.

Tack och hej vi har ingen plats för er!!


  • Publicerad:
    2010-07-20 00:00