MALMKÖPING. Främmande män har under ett par månader försökt att locka in unga flickor i sina bilar. Detta oroar föräldrar i Malmköping och det börjar bli en ”hätsk stämning” bland dem.

Under ett par månaders tid har främmande män vid ett flertal tillfällen åkt omkring i centrala Malmköping och försökt att locka med sig unga flickor in i sina bilar. Föräldrar på orten berättar nu för media om hur oro och ilska tilltar.

— Det här diskuteras väldigt mycket bland föräldrar och det börjar bli en hätsk stämning, säger en oroad och anonym förälder.

Ett exempel på en händelse där unga flickor blivit ofredade och utsatta för dessa främmande män är Jonny Olssons 10-åriga dotter, som för några månader sedan berättade för honom att en bil med män åker omkring på orten och försöker att locka flickor med godis.

— Efter det pratade jag med min dotter om att vara försiktig och hur hon ska bete sig, säger han.

I onsdags vid klockan två på eftermiddagen ringde dottern, som tillsammans med sina kompisar hade blivit tvungna att springa från busstorget i Malmköping och gömma sig, då de främmande männen dykt upp i bil och ofredat dem. Jonny Olsson polisanmälde händelsen och varnade andra föräldrar på sociala medier.

— Då framkom det att fler hade blivit utsatta på ett eller annat vis. Flera har blivit tillropade, men inte sett så allvarligt på det. Jag valde att göra något eftersom vi hade diskuterat den här bilen tidigare, fortsatte Olsson.

Magnus Sternmark, som är en annan orolig förälder i Malmköping, berättar också för media om hur man nu börjat organisera skolskjutsar och kvällsvandringar på orten. Han säger:

— Barnen är rädda att gå till skolan så folk ställer upp och skjutsar. Folk är ute och vaktar på kvällarna, det finns en allmän oro.

Polisen som mottagit minst två anmälningar om ofredande i samband med detta säger att de känner till fenomenet samt oron bland föräldrarna och att de tar detta på allvar.

— Vi har bland annat fått information om en-två, kanske tre män som följer efter flickor, och även kvinnor, i bil och försöker ta kontakt. Vi tar till oss sådant här direkt. Två anmälningar är två för många, säger Oscar Nissfolk, gruppchef för områdespolisen lokalområde Katrineholm, där även Flens kommun ingår.

De senaste årens trygghetsmätningar som utförts i lokalpolisområdet tyder på att fler och fler kvinnor blir ofredade. Bland annat handlar det om att de sexuella ofredandena i kollektivtrafiken har ökat.

— Det är för jäkligt att kvinnor på olika vis inte får vara ifred, säger Oscar Nissfolk.

Källa:
Flickor ofredande – oro bland föräldrar


  • Publicerad:
    2016-03-26 21:00