IT. Säpo rapporterar att svenska verksamheter måste förbättra sin cybersäkerhet.

Grafik: The conversation (Bing Creative Commons).

Säkerhetspolisen (Säpo) meddelar att det årligen försvinner miljardbelopp i Sverige på grund av cyberspionage. Säpo säger att svenska verksamheter behöver förbättra sina cyberskydd. Verksamheterna måste bli bättre på att identifiera vad som måste skyddas, menar Säpo.

Enligt Säpo handlar mycket av cyberspionaget om underrättelseverksamhet från främmande stater, rapporterar TT.

— Vi ser att ett 15-tal stater bedriver olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, säger biträdande säkerhetspolischef Charlotte von Essen. Hon är noga med att ange att det ”allvarligaste hotet” kommer från Ryssland och Kina.

Den information och kunskap som andra stater stjäl från svenska verksamheter, värderar Säpo till flera miljarder kronor.

— Man använder sig av en bred palett av verktyg. Allt från cyberspionage till påverkansoperationer till desinformation, men också strategiska uppköp är ytterligare ett verktyg man använder sig av, säger von Essen.

För myndigheter, företag och verksamheter handlar det enligt Charlotte von Essen om ett tredelat skydd som måste ses över.

— It-system är en del, till det behöver man ha fysisk säkerhet. Det vill säga att man har lås och larm runt den verksamhet som är skyddsvärd, och man måste också ha en personalsäkerhet. Det vill säga att man har lojala och pålitliga personer som arbetar med den här känsliga informationen. Så länge det brister i någon av de här tre delarna så har man inte fullgott skydd, säger Charlotte von Essen på Säpo.


  • Publicerad:
    2020-10-13 11:00