UTRIKES Moskva uttrycker optimism efter första dagen av samtal med den amerikanska delegationen i Saudiarabien. Nu talas det redan om framtida geopolitiskt samarbete mellan stormakterna.

Under måndagen inleddes det första officiella toppmötet mellan USA och Ryssland sedan Ukrainakrigets utbrott i februari 2022. Som Nordfront tidigare rapporterat är Saudiarabien värd för samtalen, som enligt Washington inte bara handlar om Ukraina utan även om att ”återupprätta kontakt mellan länderna”.

Den amerikanska delegationen leddes av utrikesminister Marco Rubio, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz och toppdiplomaten Steve Witkoff, som är känd för att ha förhandlat fram den senaste vapenvilan i Gaza. Ryssarna leddes av utrikesminister Sergej Lavrov tillsammans med presidentrådgivaren Juri Usjakov och ekonomirådgivaren Kirill Dmitrjev.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ledde den ryska delegationen i Saudiarabien.

Samtalen ska ha pågått i 4,5 timmar och man ska bland annat ha diskuterat tillsättningen av olika arbetsgrupper som ska reda ut konfliktmomenten mellan stormakterna i syfte att normalisera relationerna.

— Vi måste ha någon normalitet i våra relationer, vi kan inte lösa några problem annars, sade utrikesminister Rubio efter mötet.

Som ett led i detta har man kommit överens om att normalisera den diplomatiska verksamheten kring ländernas ambassader. Detta efter flera år av bestraffningar av diplomater, med utvisningar och spionanklagelser från båda sidor.

— Vi kommer att behöva ha livskraftiga diplomatiska beskickningar som kan fungera normalt för att kunna upprätthålla dessa förbindelser, sade Rubio vidare.

USA:s utrikesminister Marco Rubio.

Enligt utrikesministern ska man också hitta en lösning på Ukrainakonflikten som är acceptabel för alla parter, och inte bara utifrån ett amerikanskt perspektiv.

— Processen kommer att fortsätta för något som är acceptabelt för alla, det inkluderar Ukraina, Europa men också Ryssland, förklarade Rubio.

Ryska delegationen nöjd efter mötet

Kirill Dmitrjev sade i en kommentar att ”det är för tidigt att prata om kompromisser” men att sidorna har börjat lyssna på varandra och ”påbörjat en dialog”.

— Rubio och Lavrov har kommit överens om att utse ett team på hög nivå för att arbeta framåt för att avsluta Rysslands krig i Ukraina så snart som möjligt, sa han i en kommentar efter mötet.

Under en pressträff på måndagseftermiddagen meddelade Lavrov att man kommit överens om ett ”ramverk” för att avsluta konflikten i Ukraina inom kort.

Tanken är också att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ska träffas inom kort. Förutsättningarna för ett sådant möte avhandlades under måndagen, även om något datum fortfarande inte har satts. Tanken är att mötet mellan presidenterna blir ett av otaliga diplomatiska diskussioner som alla har som mål att skapa en varaktig fred och normalisera de amerikansk-ryska relationerna.

Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med Donald Trump i Hamburg 2017.

— Ett telefonsamtal följt av ett möte är inte tillräckligt för att etablera en varaktig fred, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Tammy Bruce på måndagen.

Europa hålls utanför av en anledning

Vaken Ukraina eller representanter från Europa bjöds in på mötet, vilket lett till upprörda känslor. Samtidigt är orden om europeiska ledare hårda i Moskva. Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova sa i ett uttalande på måndagen att de som ”stöttat Kievregimen” kommer att få ”betala ett pris”, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS. Enligt Zacharova talar de europeiska kraven på fortsatt krig i Ukraina för sig själva.

— Mot bakgrund av den snabbt föränderliga geopolitiska situationen framstår sådan bristfällig logik snarare som ett uttryck för desperation, ilska och svaghet, sa Zakharova.

— Just svaghet. Oavsett hur mycket de försöker förlänga Kievregimens, denna juntas, agoni, kommer de inte att lyckas. Tyvärr kommer bara fler ukrainska medborgare att dö, eftersom de har blivit offer för bedrägeri och kriminell aggression, som de drogs in i av västvärlden under slagord om demokrati, ekonomiskt välstånd och så vidare, avslutade hon.

Ungern är ett av få europeiska länder som under hela konflikten har velat verka för fred, vilket har lett till ett hårt tryck på landet inom EU. Nu välkomnar Budapest att kriget snart kan vara över. ”Vi fredsälskande ungrare har väntat på detta under tre år!”, skriver Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto i ett Facebookinlägg som citeras av RT

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

De europeiska ledarna har enligt Szijjarto uteslutit sig själva från fredssamtal genom att bara förespråka krig.

”Krigsförespråkande européer klagar över att de inte blev inbjudna att sitta vid bordet… men varför skulle de bli det? Samtalen handlar om fred, det är ingen plats för krigshetsare”, skriver Szijjarto vidare.