FRANKRIKE. Alain Sorals bokförlag återpublicerade den över 100 år gamla boken Le Salut par le Juifs skriven av Léon Bloy. Detta gillades inte av den judiska organisationen LICRA som stämde Soral och vann i fransk domstol.

Le Salut par le Juifs grovt översatt till Frälsning genom judarna var en bok som skrev av Léon Bloy och publicerades år 1892. År 2013 bestämde en fransk domstol att 15 passager ur boken skulle censureras för att dessa var antisemitiska. När kulturnationalisten Alain Sorals bokförlag återpublicerade boken år 2018 utan att knäböja inför censuren bestämde den franska domstolen att Sorals bokförlag skulle betala ut 134 400 euro till judisk makt-organisationen International League Against Racism and Anti-Semitism, förkortat LICRA på franska. I Frankrike kan privata organisationer stämma personer och bolag för rasism eller antisemitism. En lag som LICRA var delaktig i att skapa.

I Sverige försökte halvjuden och den tidigare riksdagsledamoten Olle Wästberg (moder Greta Hirsch) genomdriva samma lag på 1980-talet men misslyckades. Wästberg satt i Folkpartiets partistyrelse från 1972 till år 2000.

Enligt Guillaume Durocher som författat artikeln är boken en kritik av judisk kapitalism men också en hyllning till att judar skulle lyfta mänsklighetens moral. Likt Andra Vatikankonciliet skall de passager som anses vara nedvärderande mot judar försvinna ur böckerna medan hyllningarna skall stå kvar. Den kristne Bloy skrev boken för att attackera den katolska franska författaren Édouard Drumonts bok Judiska Frankrike. Drumont kritik mot judarna var av en sekulär natur. Den sistnämnda boken har en fransk domstol förbjudit Soral att återpublicera ocensurerad, något som han för tillfället respekterar. LICRAs president är Mario Stasi. Han blev president år 2017 och är den första icke-judiska presidenten. Från 1927-2017 innehades den posten av judar. Ledningen är också överhängande judisk, något som en arabisk kvinna poängterar sarkastiskt på twitter.

Soral har endast sluppit fängelse hitintills på grund av en legal teknikalitet. Han fick nyligen sina två populära Youtubekanaler nedstängda, han har också dömts till flera bötesbrott och han dömdes nyligen till ett års fängelse. I september blev en känd kritiker mot judisk makt vid namn Hervé Ryssen dömd till fängelse. Detta har Nordfront skrivit tidigare om.

För lite över ett drygt år sedan intervjuade Nordfront Alain Soral. Den intervjun hittar ni här.


  • Publicerad:
    2020-10-12 14:25