UKRAINA Den franske journalisten Georges Malbrunot följde tre fransmän som ville ansluta till den internationella frivilligbrigaden i Ukraina. Där möttes han av amerikanska befälhavare som gav beskedet: ”Här är det vi som bestämmer”.

Det är den franske journalisten Georges Malbrunot, som är utrikeskorrespondent åt Le Figaro, som nu menar att det är amerikanska befälhavare som för befäl över åtminstone delar av den ukrainska armén i kriget mot Ryssland.

Malbrunot, som bland annat tidigare hållits som gisslan av islamister i Irak och intervjuat Syriens president Bashar al-Assad, upptäckte detta när han följde tre fransmän som hörsammat Volodomyr Zelenskyjs kallelse till utlänningar att ansluta sig till den internationella frivilligbrigaden och strida mot Ryssland.

När den franska gruppen kom till Ukraina ska de ha mötts av en amerikansk befälhavare som ska ha meddelat dem att ”här är det jag som bestämmer”.

— Till min förvåning, och till deras förvåning också, upptäckte jag att för att kunna ansluta sig till den ukrainska armén, ja då är det amerikanerna som bestämmer, berättar Malbrunot i den franska tv-kanalen CNEWS.

Amerikanerna som bestämde var också väldigt misstänksamma mot fransmännen och Malbrunot beskriver det som att de ”nästan arresterades” av amerikanerna.

— Vi konfronterades av en amerikan som sa ”här är det jag som för befälet, inte ukrainarna”, berättar Malbrunot och förtydligar att amerikanen syftade på mönstringen till den ukrainska armén.

Den amerikanske befälhavaren är enligt Malbrunot en känd veteran från kriget i Irak, men nämner i tv-inslaget inte befälhavarens namn.

Fransmännen ska även ha tvingats att ta ut sina SIM-kort ur telefonerna och tilldelades därefter nya. Rekryterna fick även skriva ett kontrakt med amerikanerna om tjänstgöring som inte hade något slutdatum, utan ”till krigets slut”.

— Min tidigare uppfattning, oaktat de romantiska föreställningarna om kriget, var att jag skulle stöta på en internationell frivilligbrigad. Men det jag mötte var Pentagon, berättar Malbrunot om sin upplevelse.

Twitter skriver Malbrunot dessutom att amerikanska specialstyrkor från Delta Force och brittiska specialstyrkor från SAS har varit i Ukraina sedan krigets början. Informationen säger han sig ha fått från en fransk underrättelsekälla.

”Ryssarana ignorerar det inte, de vet att det pågår ett hemligt krig”, ska Malbunors källa ha sagt.

USA och dess allierade har varit tydliga med att man inte under några omständigheter tänker skicka soldater till Ukraina och redan flera veckor innan krigets början drog man officiellt tillbaka all sin militära personal från landet och dess farvatten.