FRANKRIKE. Fransmannen Alain Soral dömdes i december att tillsammans med en konstnär betala motsvarande hundratusentals kronor i böter samt sex månaders fängelse för en antisemitisk satirteckning. Nu har Soral dömts igen i ett mål där motparten bestod av flertalet lobbygrupper som med olika agendor har en avgörande komponent gemensamt.

Så sent som i förra månaden dömdes journalisten, författaren och filmskaparen Alain Soral, president för den franska organisationen Égalité et réconciliation (Jämlikhet och försoning), samt konstnären Zéon till långt över 10 000 euro i böter och sex månaders fängelse med villkorlig dom för en tecknings skull. Nu döms Alain Soral återigen för en humoristisk teckning.

Teckningen har publicerats på hemsidan egaliteetreconciliation.fr, en hemsida som Alain Soral inte är ansvarig utgivare för. Det är dessutom inte heller inte han som målat teckningen. Likväl döms han bland annat för ”ifrågasättande av brott mot mänskligheten” och alla skadestånd inräknade har just denna teckning kommit att kosta honom 28 000 euro. Han har valt att inte betala bötesbeloppen vilket innebär att en del av summan kommer omvandlas till hundra dagars fängelse.

Motparten i målet har framförallt varit lobbyorganisationen Internationella ligan mot rasism och antisemitism (LICRA). Som allierade mot Soral har man haft flertalet andra mäktiga aktörer, som Föreningen för judiska studenter i Frankrike (UEJF), Advokater utan gränser (ASF), J’accuse, Internationell aktion för rättvisa (AIPJ) SOS Racisme och Nationell byrå mot antisemitism (BNVCA).

LICRA grundades 1928 i samband med försvaret av den judiske mördaren Samuel Schwartzbard, som på öppen gata i Paris sköt ned den ukrainske frihetskämpen Simon Petljura. Schwartzbard friades av jury. Organisationen leds sedan 2017 av Mario Stasi (okänd etnicitet) och dessförinnan av juden Alain Jakubowicz och innan dess av juden Patrick Gaubert.

Övriga partner i målet har en liknande struktur, då ASF leds av juden Gilles William Goldnadel. J’accuse av juden Marc Knobel, som också leder AIPJ. SOS Racisme leds av mulatten Dominique Sopo, men organisationen grundades av juden Julien Dray. Sist men inte minst leds BNVCA  av juden Sammy Ghozlan.

Själva teckningen som Soral dömdes för är en parodi på ett omslag från tidningen Charlie Hebdo. Till vänster syns Charlie Charlie Hebdos original och till höger syns teckningen som Alain Soral dömts för.

Teckningen som Alain Soral dömdes för. Skärmbild: egaliteetreconciliation.fr.

Översättning av teckningens text följer nedan:

Vänster ruta:
Pappa var är du? Här, där, och där också.

Höger ruta:
Shoah var är du? Här, där, och där också.

Källa:
Dessin Shoah où t’es ? : 10 000 euros d’amende pour Alain Soral


  • Publicerad:
    2018-01-21 12:00