FRANKRIKE. Flertalet jihadister från Frankrike har betalats socialbidrag efter att de åkt för att strida för ISIS. Detta meddelar fransk polis som undanröjt ett finansiellt ISIS-nätverk.

Den  del av det franska rättsväsendet som specialiserar sig på att spåra ISIS-finansiärer har upptäckt ett stort finansiellt nätverk av mellanhänder, som haft till uppgift att förse ISIS-fronten med pengar. Sammanlagt har polisen identifierat 420 personer inom nätverket. Av de identifierade mellanhänderna befinner sig 210 personer i Turkiet och Libanon och 190 personer i Frankrike. En stor del av pengarna nätverket förmedlat kommer från europeiska socialbidrag.

Upptäckten tyder på stora brister inom de sociala myndigheterna i Frankrike som inte gjort tillräckliga kontroller vid utbetalningar av sociala förmåner. Polisen uppskattar att en femtedel av de cirka 700 jihadisterna som lämnat Frankrike får socialbidrag.

Frankrike är dock inte ensamt om att ha betalat ut socialbidrag till jihadister. Den franska polisen uppskattar att mer än två miljoner euro betalats till stridande jihadister från Europa och att cirka 500 000 betalats ut av Frankrike. Vilka andra länder det är ger den franska polisen inga uppgifter om. Vi vet dock att även Sverige betalat ut socialbidrag till personer med radikala islamistiska åsikter. En av dessa ringde till och med upp ett arabiskt TV-program där han deklarerade:

— Till vår sista dag skall vi kriga mot Sverige och Europa […] meningen med ISIS är att utrota dem.

Källor:
Scores of French jihadists received welfare payments after joining ISIS – report
French jihadists regularly received welfare payments after joining Isil, police reveal
Socialbidragstagaren Ahmed: ”Alla otrogna ska dö”


  • Publicerad:
    2017-10-29 10:30