Det franska socialistpartiet (Parti socialiste) som för tillfället styr Frankrike har utsett den 52-årige EU-parlamentarikern Harlem Désir till ny partiledare. Désir är en fanatisk ”antirasist” som bland annat grundat franska SOS Racisme. Han är också av rasblandad härkomst – hälften neger och hälften jude.

Att Harlem Désir tar över som partiledare beslutades förra veckan av en stor majoritet inom socialistpartiet. Som partiledare för socialistpartiet finns det nu en stor risk att Désir också blir Frankrikes nästa president. France24 skrev i torsdags följande:

”Det styrande socialistpartiet i Frankrike har officiellt utsett Harlem Désir till sin nya ledare, ett drag som potentiellt sätter den tidigare anti-rasistiske aktivisten på spåret för att bli landets första svarta president. Det finns ingen garanti för att socialistpartiet (PS) också kommer att välja Désir som sin nästa presidentkandidat, men en kort historisk tillbakablick antyder att han nu kan sträva efter landets främsta jobb.”

Harlem Desir, avkomman till en västindisk far och en judisk mor, kan nu bli Frankrikes nästa president.

Harlem Désir kan alltså bli landets första ”svarta” president, men att ha en president med judiskt ursprung skulle inte vara något nytt för Frankrike. Bland annat den förre presidenten Nicolas Sarkozy har judiskt påbrå.

Enligt SvD var det Martine Aubry och premiärminister Jean-Marc Ayrault som ville ha Désir som ny partiledare. Om den nyblivne partiledarens tidigare antirasistiska engagemang skriver SvD följande:

”Harlem Désir är idag 52 år och EU-parlamentariker, men mest känd är han för att han var med och grundade SOS Racisme som bekämpar rasism och diskriminering. Désir ledde organisationen från grundandet 1984 fram till 1992.

SOS Racisme bildades delvis som en reaktion på högerextrema Front Nationals valframgångar och blev snabbt populär. Dess symbol – den gula handen med texten ’Touche pas à mon pote’ – spreds på t-shirts och som knappar att fästa på jackan, och anammades i flera andra länder.”

Kampanjen med tröjor och knappar med budskapet ”Rör inte min kompis” spred sig till 1980-talets Sverige via de socialdemokratiska och centerpartistiska ungdomsförbunden.

De etablerade medierna liknar redan Désir med Barack Obama. Bortsett från sitt anti-rasistiska engagemang och sin hudfärg utmärker sig Désir genom att han tidigare hamnat i klammer med rättvisan. 1998 dömdes Désir till 18 månaders villkorligt fängelsestraff och böter på 4 500 euro för att tagit ut lön för ett icke-existerande jobb. Han var vid ett tillfälle också skyldig den franska staten över 12 000 euro i böter, en skuld som avskrevs av François Mitterrand – en partikamrat som tidigare var Frankrikes president.


  • Publicerad:
    2012-10-24 18:50