FRANKRIKE. Lastbilschaufförer, butiksägare och invånare i den franska hamnstaden Calais började idag sin demonstration mot det provisoriska lägret för invandrare även kallat ”Djungeln”.

Calais

Protesten började tidigt idag på morgonen då runt sjuttio lastbilar tog sig fram på motorvägen A16 i låg fart. Även jordbrukare deltog i den massiva protesten med 150 traktorer och över femhundra personer bildade en så kallad mänsklig kedja. Motorvägen är den huvudsakliga vägen för trafik som ska ta färjan eller tunneln till Dover i Storbritannien och man hoppades kunna göra ett rejält intryck genom att stoppa all trafik mellan de båda länderna.

Enligt en lastbilschaufför är man trötta på situationen i Calais där invandrarna blir allt mer aggressiva och hotfulla.

— Vi åker på morgonen. Vi vet inte om vi kommer att kunna komma hem på kvällen eftersom de kastar stenar och metallrör på oss. De har macheteknivar och sånt. Jag har en femårig son och vill inte att han ska bli föräldralös, säger han.

Lastbilschaufförerna har lovat att fortsätta med sin protest tills det att man gör någonting åt lägret där det för närvarande bor 10 000 utlänningar. Vidare menar man att de engelska myndigheterna måste sluta bötfälla lastbilschaufförer som ofrivilligt fått med sig utlänningar ombord, böterna kan vara så höga som tvåtusen pund.

— Varje dag undrar vi om vår arbetsdag kommer att förstöras av en invandrare som smyger under lastbilens täckning, säger åkeriägaren Nicolas Lotin.

Protesterna har dock inte fått det genomslag man hoppats på då myndigheterna dirigerat om trafiken och resenärer anländer bara tjugoen minuter senare. Demonstranterna är dock beredda på en utdragen åsiktsyttring.

Källa:
Calais truckers’ Jungle migrant camp protest flops as holidaymakers are simply diverted around their roadblock


  • Publicerad:
    2016-09-05 19:35