CORONAREPRESSIONEN. Frankrike inför nu Europas hårdaste utegångsförbud där fransmännen förväntas hållas sig hemma under tolv timmar per dygn. Restriktionerna kommer att gälla under minst två veckor.

Frankrike inför Europas hårdaste utegångsförbud. Foto: Pixabay (Public Domain).

Nu inför Frankrike ett nationellt utegångsförbud där alla fransmän från och med klockan 18 på lördag ska hålla sig hemma med stängda dörrar, skriver Aftonbladet.

Det nya strikta utegångsförbudet kommer efter att landet haft stor smittspridning av coronainfluensan. Sedan tidigare råder det utegångsförbud från klockan 20 i stora delar av landet men dessa skärps nu och omfattar hela Frankrike.

Utegångsförbudet blir Europas hårdaste nationella förbud eftersom det pågår under inte mindre än halva dygnet, från klockan 18 till klockan 06.

Meddelandet om det nya utegångsförbudet kom på torsdagen från premiärministern Jean Castex.

Alla kommersiella verksamheter åläggs förutom utegångsförbudet att hållas stängda från och med klockan 18.

För att få resa in i Frankrike från länder utanför EU kommer resenärerna att tvingas visa upp ett negativt covid19-test som inte får vara äldre än 72 timmar.

Restriktionerna ska gälla i minst två veckor.

Det är många som är kritiska till utegångsförbudet, inte minst inom det franska näringslivet som får stora ekonomiska bekymmer då kundkretsen åläggs att hålla sig hemma.

— Allt liv upphör efter klockan 18, säger champagneproducenten Alexandre Prat till nyhetsbyrån AP.

I vanliga fall brukar många kunder passera vingården på väg hem från jobbet men sedan staten införde utegångsförbud har försäljningen minskat drastiskt.

– Nu har vi ingen som kommer, konstaterar Alexandre Prat.

Metoden att stänga ner länder för att minska smittspridningen har även tidigare kritiserats, bland andra av amerikanska läkare som säger att det inte finns någon vetenskaplig grund att stänga ner samhällen då detta inte har någon nämnvärd effekt på smittspridningen.

En professor i nationalekonomi påpekar att medan forskning inte stöder antagandet att ett nedstängning minskar dödligheten, så går det att påvisa hur en sådan skadar ekonomin.


  • Publicerad:
    2021-01-15 13:50