INRIKES. Flera pölar med det frätande ämnet kaustiksoda hittades på en skolgård under natten till måndagen. En förbipasserande hund råkade få i sig vätskan och fick skador i munnen. En anmälan om spridande av gift har upprättats.

Under natten till måndagen hittades flera pölar med det frätande ämnet kaustiksoda på Nyeds skola i Molkom. Ämnet är starkt frätande om det kommer i kontakt med hud eller slemhinnor.

— När vi kom till platsen spädde vi ut pölarna med vatten och spolade ner det i en dagbrunn. Sen fick en slamsugbil suga upp det här, säger Björn Johansson Räddningschef i beredskap.

På söndagskvällen var schäfertiken Nala ute och gick tillsammans med sin matte Marika Nilsson. På Nyedsskolans gård hade hunden plötsligt plockat upp en grön petflaska i munnen, men hade släppt den tämligen omgående.

— Hon hade den nog bara en halv sekund i munnen innan hon släppte den. Sedan fick hon som ett anfall, gapade och slängde med huvudet, gnällde och hostade. Jag var rädd att hon skulle dö, säger Nilsson.

Trots den korta kontakten med ämnet hann hunden få frätskador i hela munnen, men efter att hon fått antibiotika och smärtstillande hos veterinären var läget ändå stabilt. Exakt vad som har hänt och varför det fanns kaustiksoda på skolgården är dock fortfarande ännu oklart.

— Jag vill inte tro att det är någon som vill illa som har gjort detta utan att det har skett i oförstånd, att man inte har tänkt på konsekvenserna, säger skolans rektor Susanne Eklund.

Polisen har upprättat en anmälan om spridande av gift.

Källor:
Frätande ämne hittat på skolgård
Schäfertiken Nala lekte med en av flaskorna – fick frätskador


  • Publicerad:
    2018-04-09 19:10