NATIONALISM. I en intervju med Fria Tider tar Fredrik Hagberg, Nordisk Ungdoms talesperson, avstånd från en tidigare aktion som NU genomförde. Han nekar också till påståendet att NU försöker infiltrera Sverigedemokraterna.

grisblodsaktion

Grisblodsaktionen. Foto: Nordisk Ungdom.

Nordisk Ungdom har blivit ett politiskt slagträ i den pågående konflikten inom Sverigedemokraterna. Partiledningen menar att framför allt SDU är infiltrerat av NU och att SDU-ledningen som nu hotas av uteslutningar inte har tagit tillräckligt tydlig ställning mot den identitära aktivistorganisationen.

Igår avslöjade dock Fria Tider att Henrik Vinge, som är lojal till partiledningen och är Mattias Karlssons presschef, har haft kontakt med NU. Syftet var uppenbarligen att visa att partiledningen hycklar och att uteslutningarna handlar om intern maktkamp och inget annat.

Idag har Fria Tider intervjuat Fredrik Hagberg som är NU:s talesperson. Hagberg förnekar att Nordisk Ungdom ska ha infiltrerat SD eller SDU, men samtidigt framkom det nyligen att just Hagberg själv också är medlem i Sverigedemokraterna.

— Jag har varit stödmedlem i 2-3 år och länge stött partiet offentligt. Jag har däremot bara varit stödmedlem och aldrig varit aktiv eller deltagit på något möte, sa Hagberg till Aftonbladet i förrgår.

I dagens intervju med Fria Tider säger Hagberg att Nordisk Ungdom inte uppmuntrar till dubbelanslutningar. Angående anklagelserna om infiltration säger Hagberg följande:

— Det är helt taget ur luften. Vi har aldrig haft ett sådant syfte och aldrig ens försökt att göra det. Vi har öppet visat vårt stöd för Sverigedemokraterna och vill så klart att de ska gå framåt. Men vi har inte haft som syfte att infiltrera dem, absolut inte.

Fria Tider pressar i intervjun också Hagberg angående NU:s aktion där de hällde grisblod över Raoul Wallenberg-monument vid Berzelii Park i Stockholm i syfte att ”belysa det svenska sveket mot det palestinska folket” under Israels då pågående offensiv i Gaza. Hagberg säger att aktionen inte var lyckad och att NU inte skulle ha genomfört en sådan aktion idag.

— Den aktionen var inte alls speciellt lyckad, men vi är en aktivistorganisation med ungdomsfokus. Vi tillåter oss själva att testa oss fram och utvärderar hela tiden vårt arbete. Ibland blir det lyckat och ibland blir det mindre lyckat. Idag skulle vi inte göra en sådan typ av aktion, säger Hagberg.

Källa:
Nordisk Ungdom: Vi har inte infiltrerat SDU


  • Publicerad:
    2015-04-10 18:15