INRIKES. Det står nu klart att krönikören Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladet efter de våldtäktsanklagelser som riktats mot honom. Virtanen menar dock att beslutet ska ha skett i samförstånd.

Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladet.

Det har under en tid stormat kring Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen efter att kändisfeministen Cissi Wallin skrev ut i sociala medier att Virtanen ska ha drogat och våldtagit henne för ett flertal år sedan, ett brott som Virtanen nekar till.

Händelsen ledde till att Virtanen tog en ”timeout” från sitt arbete på Aftonbladet och sedermera lämnade landet för att fly undan den media uppmärksamheten. Virtanen meddelade att han mådde väldigt dåligt, då han anser sig blivit oskyldigt anklagad och utsatt för en ”lynchjustis på internet”. I ett sms till magasinet Journalisten skrev Virtanen:

Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu.

Nu står det dock klart att Virtanen kommer att lämna Aftonbladet, där han arbetat som krönikör sedan 1994. Orsaken till det hela ska vara att cheferna på tidningen känner ett bristande förtroende för Virtanen men enligt honom själv ska beslutet ha skett i samförstånd. Han säger:

— Jag lämnar tidningen efter att chefer offentligt uttryckt brist på förtroende för mig. Men beslutet att lämna sker i samförstånd.

Vidare säger han:

— Det här kom i och för sig plötsligt. Men det var dags. Jag har haft underbara år på tidningen. Aftonbladet finns för alltid i mitt hjärta, men nu känns det finemang att titta friskt framåt.

Aftonbladets stabschef Magnus Ringman kommenterar beslutet på följande sätt:

— Inget i den nu avslutade internutredningen har visat på händelser i närtid. Vi har från vår sida trots det bedömt att det blir svårt för honom att fortsätta att verka som journalist på Aftonbladet på grund av nyhetsrapporteringen gällande honom i samband med MeToo. Därför har Fredrik Virtanen efter samtal med oss valt att avsluta sin anställning.

Frågan återstår nu om hur Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olséns framtid på tidningen kommer att se ut. Detta då hon mötts av hård kritik för sitt hanterade av de anklagelser om sexuella trakasserier som ska ha pågått på redaktionen. Olsson Olsén kritiserades också för tidningens hantering anklagelserna mot Virtanen då hon i början valde att skydda hans identitet tills dess att andra medier skrev om honom.

Efter kritiken meddelade Raoul Grünthal, vd för Schibsted och som äger Aftonbladet, att Olsson Olsén sjukskrivits tills vidare.

— Jag har haft samtal med Sofia Olsson Olsén under helgen och har nu fått besked om att hon behöver vara sjukskriven en tid, sa Grünthal efter beslutet.

Om tidningens förtroende för även Sofia Olsson Olsén är förbrukat återstår att se men tills vidare har Lena Mellin, till vardags politisk kommentator på tidningen, tagit över som tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare.

Källa:
Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladet


  • Publicerad:
    2017-12-10 15:20