NORGE. Eftersom Norge beslutat att flyga hem en IS-kvinna med norskt medborgarskap och hennes två barn från Syrien lämnar nu det populistiska Fremskrittspariet regeringen. Detta meddelade man under tisdagen.

Finansminister Siv Jensen (FrP). Foto: Stortinget

Under tisdagen meddelade det högerpopulistiska och invandringskritiska Fremmskrittspartiet att man lämnar den norska regeringen. Beslutet togs som en protest mot att regeringen beslutade att hämta en pakistansk kvinna med norskt medborgarskap och hennes två barn från Syrien, där hon befinner sig efter att ha anslutit sig till Islamiska staten (IS).

Att kvinnan greps när hon landade i Oslo i fredags, då medlemskap i IS är kriminaliserat i Norge, räckte inte för att Fremmskrittspartiet skulle kunna fortsätta regeringssamarbetet.

Förutom samröre med IS är hon misstänkt för samröre med den islamistiska Al-Nusrafronten, som tidigare beskrevs som ”moderata rebeller” av västerländska politiker och proffstyckare i terrorkriget mot Syriens president Bashar Al-Assad.

Fremskrittspartiets partiledare, den nu avgående finansministern Siv Jensen, har under en längre tid försökt förmå regeringen att inte ta hem IS-kvinnan.

Till Sverige har ett stort antal jihadister återvänt från Syrien efter att ha krigat i Islamiska statens namn, dock utan att gripas eller åtalas för brott då medlemskap i terrorgruppen inte har kriminaliserats av den svenska riksdagen.

Källa:
Fremskrittspartiet lämnar Norges regering – IS-terrorist skälet


  • Publicerad:
    2020-01-22 14:00