Lördagen den 31 Mars samlades aktivister och medlemmar från näste 5 och deras familjer i Hudiksvall för en lugn och lärorik vistelse i vildmarken med Motståndsrörelsens egen vildmarksguide.

Tiden för dagens samling var kl 09.00, redan nu hade vi fått ett mycket vackert väder som skulle hålla i sig hela dagen. Från samlingsplatsen rullade bilarna strax vidare några kilometer längst en grusväg genom ett mycket vackert landskap. Bilarna parkerades sedan på en liten parkering precis vid skogen vi snart skulle ge oss in i. På plats fanns deltagare från fem år och upp till 60 år, och stämningen var på topp hos oss allesammans!

Innan vi begav oss så gick vår guide igenom hur man tar ut kompassriktning och följer karta med de små som sedan skulle leda oss vuxna genom skogen hela dagen! Strapatsen började norrut och uppför någon kilometer i obanad terräng. Under tiden gjordes flera kortare stopp där guiden bland annat gick igenom med barnen (och repeterade för oss äldre) hur man kan orientera sig utan kompass, bland annat med hjälp av solen, att titta på hur trädens grenar växer och myrstackar! De små fick också lära sig hur man ska gå till väga om man skulle råka gå vilse i skogen.

Efter några timmar så var vi i toppen på ett berg, och det var dags att fortsätta nedåt igen med sikte på en sjö, fast österut nu istället. Vi hamnade således vid ett brant stup där det gick att ta sig ner, men som inte var lämpligt med tanke på att vi hade med oss barn och äldre. Vi fortsatte istället längst med stupet och hittade sedan en planare plats att ta oss vidare. Här stötte vi på en huggormshona som låg och solade sig på en sten, detta var en mycket intressant syn och framförallt ovanligt att se redan i mars.

Efter ytterligare någon kilometer så började vi närma oss sjön. Och väl på plats vid sjön så gjorde några aktivister upp en eld, medan några andra hämtade material till att bygga två stycken trefotar som skulle vara till hjälp vid matlagningen över elden. När alla fått mat i magen och var mätta och belåtna så kunde vi sitta kvar runt elden och njuta, samt diskutera och umgås i lugn och ro några timmar. Jag tror att vi alla upplevde en sann gemenskap i gruppen, och alla kunde närvara på samma villkor. Det märktes också att barnen var nöjda och trivdes med dagen.

Efter pausen släcktes elden och platsen städades från eventuellt skräp från mat osv. De små fick nu igen gå i täten och orientera oss mot bilarna, det gick mycket bra! Vid cirka 18.00 var vi åter på parkeringen igen. Efter detta så samlades samtliga deltagare hemma hos en aktivist och hans familj där det bjöds på kaffe, äppelpaj och vaniljsås! Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att det var en mycket trevlig och lärorik dag för oss alla, även om dagen var mest anpassad efter barnen. Alla som deltog verkade tycka att dagen var mycket trevlig och lyckad!


  • Publicerad:
    2012-04-04 00:00